Jordi Turull guanya punts per ser el futur president de la Generalitat. Segons ha explicat Meritxell Serret, la consellera d’Agricultura destituïda pel 155, l’equip negociador de Junts per Catalunya ha posat aquest nom sobre la taula en una reunió amb ERC. De moment, els partits no ho confirmen i la mateixa Serret ha rectificat la informació en un tuit posterior.

Tot fa pensar que les formacions volen esperar que es faci pública la decisió del jutge Pablo Llarena sobre la petició de llibertat de Jordi Sànchez. Aquest dimarts al matí, l’encara candidat compareix en una vista al Tribunal Suprem, en què tornarà a demanar poder sortir de la presó.

La previsible negativa de Llarena a deixar Sànchez en llibertat ha fet que s’accelerin les negociacions per nomenar un candidat alternatiu. El portaveu d’Esquerra, Sergi Sabrià, ha avançat que aquest dimarts seria un “dia clau” en què passaran “coses importants”.

La tria de Turull pot aplanar el camí de la “investidura efectiva”, que reclama ERC des de fa setmanes. A diferència de Puigdemont i Sànchez, el número quatre de la llista de Junts per Catalunya pot assistir als plens amb normalitat i, per tant, no tindria problema a sotmetre’s al debat d’investidura.

Tot i això, els grups sobiranistes encara no compten amb la majoria necessària per triar el president. Els calen els vots de la CUP, que de moment manté la negativa a donar-hi suport. Carles Riera, després de l’última ronda de contactes amb Torrent per a la investidura, va deixar clar que no és una qüestió de noms, que ells s’abstindran amb qualsevol candidat que no porti un programa de govern republicà.