Jordi Sànchez té previst renunciar a ser el candidat a president de la Generalitat. En la vista al Tribunal Suprem d’aquest dimarts, segons fonts jurídiques, la defensa de Sànchez ha exposat davant Pablo Llarena que per a ell el més important és poder sortir en llibertat i, per aconseguir-ho, té previst renunciar a l’escó en els propers dies. Per tant, si deixa de ser diputat, tampoc no podrà ser candidat a la investidura.

Això obre la porta a buscar un nom alternatiu. El que sona amb més força és Jordi Turull, número 4 a la llista de Junts per Catalunya. Dins de la formació, Eduard Pujol assegura que el nom encara no està decidit, i que ho pot ser qualsevol dels diputats de la llista. Aquest dimarts al matí Meritxell Serret ha apuntat que JxC ja ha posat el nom de Sànchez sobre la taula. Una estona després, ho ha desmentit.

Torrent compareixerà dimecres a les 12 h

Dimecres al matí poden començar a resoldre’s totes les incògnites. El president de la cambra, Roger Torrent, ha convocat una compareixença a les 11:30 h al despatx d’audiències del Parlament i és probable que anunciï una altra ronda de contactes, que ja seria la tercera.

Al Parlament, Esquerra ha reunit el grup parlamentari i ha instat els diputats a anul·lar viatges i reserves que tinguin previstes pels propers dies, coincidint amb la Setmana Santa, per si es convoca el ple d’investidura d’un nou candidat. Per la seva banda, la CUP manté que un canvi de candidat no els mourà de l’abstenció perquè “el nom és el tema central, la qüestió central i trascendent és si es tracta de presidir un govern republicà o un d’autonòmic.”

Els partits de l’oposició carreguen contra el bloc sobiranista per haver proposat un candidat que sabien que no prosperaria, segons afirmen des de Ciutadans i el PSC. Inés Arrimadas sosté que la proposta de Sànchez “mai va ser real” i que només la volien per “embolicar la troca i allargar el procés, perquè no tenen res més a oferir”. La socialista Eva Granados ha instat els independentistes a “deixar de marejar la perdiu” i proposar ja un candidat “que pugui exercir amb plenitud les funcions”. També n’ha parlat el delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, que ha demanat que es proposi un candidat “net de causes judicials”.

El TC diu que el rellotge no corre

El Tribunal Constitucional ha rebutjat, per unanimitat, les mesures cautelars que va presentar el PSC perquè comencés a córrer el termini de dos mesos per a la investidura. Els socialistes demanaven que se suspengués l’ajornament del ple que s’havia de celebrar el 12 de març, i que Roger Torrent va suspendre en saber-se que Sànchez no hi podria assistir. Els magistrats del TC consideren que no els pertoca pronunciar-se sobre una decisió del president del Parlament.

El cas català, a Ginebra

Les denúncies per l’actuació de l’estat envers Catalunya han tornat a ressonar aquest dimarts a l’edifici de les Nacions Unides a Ginebra. L’eurodiputat d’ERC, Jordi Solé, ha intervingut al ple del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, on ha afirmat que l’1 d’octubre, Espanya va vulnerar “diversos tractats de les Nacions Unides que estableixen que tota persona té dret a l’autodeterminació i també la declaració de Viena, que afirma clarament que una limitació d’aquest dret és una violació dels drets humans”. A banda d’aquesta intervenció, el cas català ha centrat tres conferències a l’ONU en els darrers dos dies, en què han intervingut polítics catalans, familiars dels presos i també experts europeus.