El Secretariat Nacional (SN) de l’ANC està en vies de renovar-se. Aquesta dissabte a la tarda tanca el procés d’eleccions per triar els 77 membres que conformaran l’òrgan de decisió de l’Assemblea. Les urnes físiques s’han tancat aquest dissabte abans de dinar, mentre que la votació telemàtica s’ha allargat fins a primera hora de la tarda. El recompte de vots s’allargarà fins a les 21 h, quan els portaveus de la junta electoral de l’ANC faran públics els primers resultats.

Les eleccions al SN són el pas previ a renovar la cúpula de l’entitat, que està sense president després que Jordi Sànchez va renunciar al càrrec per acceptar anar de número dos a la llista de Junts per Catalunya. El proper dissabte, 24 de març, és la data marcada perquè el nou Secretariat Nacional elegeixi un president d’entre els 77 membres que conformin el nou SN.

La divisió interna marca la campanya

Si bé les bases de l’ANC van aprovar fa un mes el full de ruta de l’entitat per als propers anys (implementar la República declarada el 27 d’octubre), els gairebé 40.000 socis cridats a votar hauran de triar entre els dos corrents majoritaris que divideixen els candidats: pressionar els partits perquè vagin a fons amb la República o mirar d’eixamplar les bases de l’independentisme. Els dos noms que més sonen i que poden representar cada corrent són el d’Adrià Alsina (actual cap de premsa de l’ANC; a l’esquerra de la imatge) i David Minoves (actual president del CIEMEN; a la dreta de la imatge).

Adrià Alsina i David Minoves

Tots dos candidats han mostrat públicament les seves discrepàncies, que també queden reflectides a cada candidatura. Mentre que Alsina aposta per fer una “fiscalització dels partits” per exigir-los “menys espectacle i més claredat” a l’hora de defensar la República, Minoves defensa que l’ANC sigui “capaç d’acumular noves forces”. El president del CIEMEN (el Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions) vol que l’entitat recuperi “el lideratge, la transversalitat i la independència dels partits” i que proposi “objectius concrets assolibles a mitjà termini”.

Alcoberro demana construir consensos

De les 120 seus electorals físiques habilitades arreu de Catalunya, el fins ara vicepresident Agustí Alcoberro ha votat a la seu de l’ANC (al carrer de la Marina). Preguntat per les desavinences internes a l’Assemblea, Alcoberro ha demanat al futur SN que construeixi consensos per “abordar un període que serà problemàtic”. Després d’Alcoberro també ha votat Susanna Barreda, la dona de Jordi Sànchez. Ha explicat que l’expresident de l’ANC li ha delegat el vot de forma simbòlica perquè ell no pot votar des de Soto del Real.

Polèmica per la suspensió de candidatures

El procés d’eleccions no va arrencar exempt de polèmiques. La junta electoral de l’entitat va deixar fora algunes candidatures per incomplir el reglament de l’ANC, com la d’Antonio Baños. En el cas de l’exdiputat de la CUP, la junta va al·legar que havia participat en una tertúlia política a la ràdio quan els aspirants tenen prohibit tenir “cap altra publicitat ni campanya” fora dels actes que organitza la mateixa entitat.

L’ANC va decidir suspendre les votacions telemàtiques, que havien començat dimarts, i donar temps als candidats suspesos perquè presentessin al·legacions. Finalment es van readmetre 13 candidatures, però no la de Baños, que ha quedat definitivament fora de les eleccions. Les votacions telemàtiques es van reprendre l’endemà, dimecres.