El president català i l’espanyol s’han trobat durant prop de dues hores i mitja en una reunió de treball “llarga i sincera” segons la lectura que en fa Quim Torra, i en què “s’ha pogut parlar de tot”. El president de la Generalitat ha explicat a la sortida que ha acordat amb Sánchez reactivar les comissions bilaterals Estat-Generalitat que estaven suspeses i recuperar les lleis socials anul·lades pel Tribunal Constitucional.

“Un problema polític” que requereix “una sortida política”

Tal com va avançar quan es va anunciar la trobada, Quim Torra ha explicat que s’ha presentat a la reunió amb dos temes fonamentals sobre la taula: el dret a l’autodeterminació de Catalunya i la situació dels líders independentistes empresonats o a l’exili. Sobre el primer punt, Torra ha celebrat que totes dues parts han coincidit que la qüestió catalana és “un problema polític” i ha valorat que “en els països en què es resolen els temes de manera política, es resolen votant.” Per això ha dit que seguirà demanant la convocatòria d’un referèndum al Govern espanyol, tot i que aquest dilluns no ha obtingut cap resposta favorable per part de Pedro Sánchez.

El president català també ha explicat que, a banda de reactivar les comissions bilaterals de caràcter tècnic, ell mateix es tornarà a reunir amb el president espanyol d’aquí a dos mesos, en una reunió que encara no té data i que es farà al Palau de la Generalitat.

“El dret d’autodeterminació no existeix”

Tal com va avançar el president Quim Torra, ha posat sobre la taula de Sánchez el dret d’autodeterminació de Catalunya. Però en aquest punt no hi ha hagut sintonia. Segons Calvo, “hi ha molt poc a parlar” perquè assegura que no està recollit en la Constitució espanyola ni l’Estatut d’Autonomia. “L’autodeterminació no existeix”, ha sentenciat. Ha afegit que Sánchez li ha recordat “l’altíssim autogovern” que té Catalunya i ha reiterat que “no abandonaran l’espai de la defensa de l’ordre constitucional”.

Primera reunió després de dos anys de trencament

La reunió entre el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Quim Torra, ha començat a La Moncloa passades les 11.30 h i s’ha allargat dues hores i mitja. Es tracta de la primera trobada formal entre els màxims representants de les dues administracions després de dos anys i tres mesos, tot i que al gener del 2017 va haver-hi un encontre secret entre Puigdemont i Rajoy. Ara, l’objectiu és acostar posicions i restablir el diàleg, força malmès des de l’1-O. Com és habitual en aquestes trobades, Quim Torra ha dut un obsequi a Sánchez. En aquesta ocasió, han estat dos llibres sobre Catalunya i una ampolla de licor de ratafia.

L’oposició valora la reunió de manera escèptica

Els partits amb representació al Parlament de Catalunya han valorat la reunió de Torra amb Sánchez amb disparitat d’opinions. Per Ciutadans i el Partit Popular, el president espanyol no hauria d’haver rebut el president català si era per parlar del dret d’autodeterminació de Catalunya. El PSC i Catalunya en Comú – Podem hi veuen una oportunitat per desescalar el conflicte entre tots dos governs. Entre els sobiranistes, Esquerra lamenta “que no s’hagi avançat més” i la CUP considera que Torra intenta “tancar des de dalt el que l’1 d’octubre la gent va obrir des de baix”.