Després de trobar-se i d’oferir una imatge de cordialitat a la inauguració dels Jocs Mediterranis, Torra i Sánchez es tornen a veure les cares aquest dilluns, a les 11.30 h, aquest cop sí, per mirar d’acostar unes posicions que els darrers mesos s’han situat als antípodes.

Malgrat no s’esperen grans acords, la reunió a La Moncloa ha aixecat una expectació màxima. Interessa, sobretot, veure com explicaran l’un i l’altre el resultat de la trobada: si es confirma el clima de distensió que sembla que s’ha instal·lat a partir del canvi de govern a Espanya o bé si es refreden de nou les relacions bilaterals Catalunya-Estat.

Els darrers dies, tots dos executius han avançat a grans trets com afronten la trobada. El Govern espanyol ha obert la porta a parlar de tot, si bé la vicepresidenta, Carmen Calvo, en una entrevista a ‘El Mundo’, ja ha avançat aquest diumenge què respondrà Sánchez a Torra en alguns temes cabdals. Sobre el dret d’autodeterminació, diu Calvo, Sánchez recordarà que la Constitució no el preveu. També es negarà l’existència de presos polítics. On sembla que hi podria haver camí per recórrer és en la recuperació d’algunes de les lleis que el Constitucional va tombar la darrera legislatura. Segons la vicepresidenta, el govern anterior recorria en contra de tot en contra “per norma”. D’aquí es desprèn que això ara podria canviar.

Per la seva banda, Torra tornarà a demanar un referèndum pactat i, davant la més que probable negativa, preguntarà per la proposta del PSOE per a Catalunya. El president català ja va manifestar la voluntat de restablir ponts amb La Moncloa. De fet, espera que hi hagi una segona trobada amb Sánchez al setembre, aquest cop al Palau de la Generalitat.

Primera reunió des de gener del 2017

La trobada Sánchez-Torra també és significativa perquè deixa enrere any i mig sense cap trobada entre els presidents dels dos governs. L’última, entre Carles Puigdemont i Mariano Rajoy, va ser l’11 de gener del 2017 a La Moncloa. No es va comunicar a la premsa i va transcendir dies després. La darrera trobada oficial, aquesta sí sota el focus mediàtic, va ser l’abril del 2016.