La plataforma Espai Democràcia i Convivència, formada per una dotzena d’associacions i sindicats, ha aprofitat els dies previs a la reunió entre Pedro Sánchez i Quim Torra per demanar als dos governs a donar “una oportunitat al diàleg i a la negociació política”. En un manifest que han fet públic aquest dijous, reclamen als dos dirigents que “propiciïn el clima polític necessari per fer possible la negociació” i remarquen que la solució política al conflicte “ha de basar-se en el dret del poble català a decidir el seu futur polític“.

L’entitat també reclama la derogació de la llei mordassa i de l’article 315.3 del Codi penal perquè “criminalitzen la protesta social, la llibertat d’expressió i el dret de vaga”. En aquest àmbit, volen que el Govern espanyol retiri les denúncies contra artistes, docents i activistes.

També demanen l’alliberament immediat dels líders independentistes empresonats i consideren la seva situació “injusta i desproporcionada”. A més, rebutgen les investigacions a càrrecs públics per la participació a l’1 d’octubre. El text també fa una crida a institucions i organitzacions polítiques i socials a establir “ponts d’entesa”, tot preservant la convivència i evitant “situacions de confrontació”.

Espai Democràcia i Convivència reclama també recuperar el ple funcionament de les institucions catalanes, desbloquejar les lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional i revertir les retallades que va fer la Generalitat.

En resposta als periodistes Dolors Llobet, de CCOO de Catalunya, ha considerat que el manifest pot ser “una aportació valuosa des de la societat civil” abans de la reunió entre els dos presidents. Llobet ha insistit que per afavorir el diàleg “s’ha de poder parlar de tot, perquè evidentment en un diàleg el millor és reconèixer la legitimitat de cada una de les parts a defensar les seves posicions”. També ha recordat que en les seves bases fundacionals la plataforma es declara partidària del dret a decidir.

La lectura del manifest s’ha fet a la seu de la Confederació d’Associacions de Veïns de Catalunya (CONFAVC) i ha anat a càrrec del president de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), Àlex Casanovas, i de la secretària del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), Georgina Lázaro. També participen a Espai Democràcia i Llibertat sindicats com Unió de Pagesos i la UGT i entitats com Òmnium Cultural, la Federació d’Associacions de Pares i Mares de Catalunya (FaPaC) i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), entre d’altres.