El tauler de joc que han dibuixat els resultats de les eleccions catalanes del 12-M marcarà les negociacions per formar un govern a la Generalitat de Catalunya. I, amb tota probabilitat, també condicionarà les converses perquè l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ampliï el seu govern municipal a l’Ajuntament.

Un tripartit Collboni-Colau-Alamany, més a prop?

El 12-M podria desencallar una de les fórmules que fa més temps que ressona com a possibilitat per eixamplar el govern de Collboni: un acord a tres bandes entre el PSC, els comuns i ERC. Fins ara, els socialistes i els republicans d’Elisenda Alamany ja han tancat acords importants a la ciutat (com el del pressupost), tot i que sempre ho han desvinculat d’un pacte de govern. “Tenim un espai compartit, però no vol dir res en aquests moments”, va dir Collboni a principis de maig.

Per la seva banda, Ada Colau (BComú) ha estat la més insistent a demanar a l’alcalde fer un tripartit a l’Ajuntament, però —ara per ara— no ho ha aconseguit. De fet, els últims mesos ha retret a Collboni no haver fet l’acord a tres perquè, diu, “prefereix mirar a la dreta”. I no només això, sinó que aquest mateix 12-M Colau va confiar que hi hagués “una mobilització massiva del vot progressista a Catalunya” per forçar Collboni a “tornar a mirar cap a l’esquerra”.

I quin paper pot jugar Trias?

L’escenari que, “a priori”, sembla més improbable hores d’ara és la d’un pacte entre el PSC i els de Xavier Trias. Aquest gener, TriasxBCN va donar per tancades les converses amb el govern de Jaume Collboni, després que l’alcalde relegués una entesa amb Trias a “acords de projectes concrets” i es mostrés favorable a formar “un govern progressista”. El cert és, però, que un govern del PSC amb Xavier Trias sumaria majoria absoluta al plenari (21 regidors).

La resposta, després de les europees

Tot i que els partits pugin començar a moure fitxes ara, Collboni ja va dir que confia ampliar el seu govern abans de l’estiu. Això significa que, segurament, caldrà esperar que passin les eleccions europees del 9 de juny. Els resultats d’aquesta cita electoral acabaran de determinar les relacions de forces que tindran els diferents partits i es començaran a esclarir escenaris.