properes eleccions catalunya 2024 debat investidura

La repetició electoral és un escenari possible si no hi ha acord per investir un candidat a president de la Generalitat. Després dels resultats del 12-M i de l’elecció de Josep Rull com a president del Parlament, si ni amb majoria absoluta (en primera votació) ni amb majoria simple (en segona) surt el pròxim president català, quan serien les properes eleccions a Catalunya? Serien aquest mateix 2024. Et detallem tots els terminis i les dates que marcarien el pròxim calendari electoral en aquest supòsit.

Els terminis de la investidura al Parlament

El primer pas després del 12-M ha estat la constitució del Parlament de la 15a legislatura, que s’ha fet aquest dilluns, 10 de juny (20 dies hàbils següents a les eleccions). A partir d’aquí, el nou president de la cambra, Josep Rull, haurà de proposar al Ple un candidat a presidir la Generalitat. Té 10 dies hàbils des de la constitució per convocar la sessió i, per tant, com a molt tard arribaria el 25 de juny. Fins aleshores, mantindrà oberta la ronda de consultes amb els líders dels partits per saber quin candidat té més suports per ser escollit.

El 25 de juny o abans es faria el ple per votar el pròxim president, el qual necessita la majoria absoluta dels diputats del Parlament (68 vots a favor com a mínim). En el cas que no aconsegueixi aquests suports, dos dies després (27 de juny) pot sotmetre’s a un segon debat i a una segona votació, en què caldrà una majoria simple (més sís que nos).

Si aquí tampoc no aconsegueix ser elegit, el president del Parlament farà altres consultes amb els dirigents dels grups parlamentaris per trobar un altre candidat. També pot acabar proposant el mateix.

Les pròximes eleccions a Catalunya serien a l’octubre

Des de la primera votació, la de la majoria absoluta (25 de juny com a molt tard), hi ha dos mesos de marge per investir un candidat. Si transcorreguts aquests 61 dies no hi ha cap candidat escollit, el Parlament de Catalunya es dissol de forma automàtica i el president en funcions, Pere Aragonès, estarà obligat a convocar eleccions noves.

Els comicis arribarien 47 dies després de la convocatòria, amb una campanya electoral de tan sols vuit dies (i no 14, com en uns comicis ordinaris). Això vol dir, per tant, que les properes eleccions a Catalunya se celebrarien durant la primera quinzena del mes d’octubre (com a molt tard el dia 13 d’aquest mes, en el cas que els terminis es dilatin al màxim).