El conflicte polític entre Catalunya i l’Estat s’ha fet evident a la inauguració oficial del Mobile World Congress 2019. Tot i que el rei Felip VI, els presidents català i espanyol, Pedro Sánchez i Quim Torra, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han participat plegats en la rebuda institucional, Torra ha plantat la comitiva quan s’ha dirigit al pavelló d’Espanya.

Com ja era tradició, la comitiva oficial havia de visitar aquest estand, el de la Mobile World Capital i el de Catalunya per fer-hi una foto de família. Però després de fer un breu passeig pel congrés, el president de la Generalitat i el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, s’han desmarcat i han evitat fer-se la foto. Segons fonts del govern, fa dies que s’havia avisat a la Moncloa i la Casa del Rei que Torra no seria a l’estand d’Espanya.

Com a reacció, la comitiva de Felip VI, Pedro Sánchez, Ada Colau i altres autoritats no han visitat el pavelló de Catalunya -que està just davant del d’Espanya- després de visitar el de la Mobile World Capital. Segons han explicat fonts de la Casa del Rei a l’ACN, no ha estat cap plantada al govern català sinó que la visita depèn que hi hagi alguna autoritat i en el moment de passar per l’estand de Catalunya asseguren que no n’hi havia cap.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Mobile World Congress: entrades, horaris i dates” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/economia/mobile-world-congress-2019-dates-entrades/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Salutació d’autoritats sense besamans

Una hora abans, les quatre autoritats han arribat a la rebuda oficial en mateix minibus després d’una trobada privada en què s’han saludat de forma no protocolària (sense besamans), junt amb el conseller delegat de la GSMA, John Hoffman. Enguany cal destacar que en la inauguració del Mobile World Congress hi ha participat, de nou, el president de la Generalitat, ja que l’any passat no n’hi havia arran de l’aplicació de l’article 155 per part del govern de Mariano Rajoy.

rei robot Sofia Mobile

Després de la rebuda, la comitiva oficial ha fet una visita per alguns estands del MWC, com el de Telefónica o un de dedicat a la internet de les coses -aquí el rei Felip VI ha saludat la robot Sophia, d’intel·ligència artificial.

Segueix la fredor institucional

Unes hores abans, aquest diumenge a la nit, hi ha hagut el sopar inaugural del congrés, que també ha estat marcat pel context polític i judicial a Catalunya. Com a mostra de rebuig al paper del rei en el conflicte català, l’alcaldessa no va participar del besamans a Felip VI, un gest que part de l’oposició de l’Ajuntament va retreure a Colau.

En la comitiva oficial també hi han participat alguns regidors de l’oposició, com el president del Grup Municipal del PDeCAT, Xavier Trias; el president del Grup Municipal del PSC, Jaume Collboni, i el president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz.