La Sala Oval del MNAC acull aquest diumenge a la nit el sopar d’autoritats que obre la cita tecnològica més important de l’any a Barcelona, el Mobile World Congress i que presideix el rei Felip VI. La presència del monarca a la ciutat ha generat protestes ciutadanes a la plaça d’Espanya, que han aplegat prop d’un miler de persones. Els representants de la Generalitat i l’Ajuntament han declinat rebre el rei a la porta i fer el tradicional besamans.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Els CDR protesten contra la visita de Felip VI” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/politica/manifestacio-cdr-rei-mobile-world-congress-2019-directe/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

En ple judici contra el procés, Felip VI ha volgut destacar que la Constitució espanyola, aprovada l’any 1978 amb un “ampli consens”, ha celebrat recentment 40 anys. En un discurs sense referències a Catalunya, el monarca ha remarcat que la Carta Magna ha permès posar Espanya com una de les 20 democràcies més fortes del món amb “institucions sòlides”. En català, el monarca ha afirmat que Barcelona és “un important centre d’operacions d’innovació arreu d’Europa”.

L’alcaldessa, Ada Colau, hi ha assistit acompanyada del gerent de l’Ajuntament Jordi Martí. Colau ha reivindicat la tecnologia per crear un món més inclusiu, democràtic i feminista: “En un món amenaçat per l’auge de la por i del populisme de l’extrema dreta, necessitem crear una nova oportunitat d’esperança i de valors republicans”.

En representació del govern català hi ha el president Quim Torra, així com el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró. En l’inici del seu discurs, el president de la Generalitat ha recordat Carles Puigdemont, així com els consellers d’aquell govern que actualment són a la presó i a l’exili, i ha presentat Catalunya com un país que estima la democràcia. El president del Parlament, Roger Torrent, no hi ha assistit per motius d’agenda.

Del Govern espanyol hi han assistit la ministra d’Economia, Nadia Calviño; el ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, i la ministra de polítiques Territorials, Meritxell Batet. El sopar també comptarà amb la presència de l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, i l’expresident del Port Sixte Cambra.