L’Ajuntament crearà un registre de solars sense edificar per poder comprar-los i construir-hi habitatges públics. La idea és que hi constin els terrenys qualificats com a solars en els quals durant dos anys el propietari no hi hagi construït. Llavors l’Ajuntament tindrà dos anys més per optar a la compra, expropiació o substitució forçosa del terreny.

L’objectiu de la iniciativa és pressionar els propietaris perquè edifiquin als seus solars, i no els destinin a especular. Alhora també es busca tenir més opcions per poder construir pisos públics. La mesura s’ha aprovat a través d’un decret d’alcaldia que s’ha publicat aquest dimarts al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB). La previsió és que es posi en funcionament entre el 2020 i el 2021.

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha remarcat que l’Ajuntament intenta “treure el màxim profit” de les seves competències, en un àmbit en què també intervenen altres administracions. Segons Sanz, “no pot ser que a Barcelona hi hagi terrenys privats que continuïn buits sense cap tipus d’ús i sovint s’utilitzin per especular”.

Combatre la gentrificació

El text especifica que es podran inscriure al registre els solars i finques que hagin incomplert l’obligació d’edificar un cop vençut el termini previst. Aquest termini és generalment de dos anys, segons la Modificació del Pla general metropolità, que declara tota la ciutat com a àrea de tanteig i retracte. Si el planejament vigent no diu el contrari, el propietari té l’obligació d’edificar en el termini de dos anys. En el cas dels solars ubicats en zones en transformació o parcel·les que hagin d’acabar la urbanització el termini màxim és de tres anys.

El govern municipal també es reservarà el dret a quedar-se amb els solars on el propietari hagi incomplert ordres d’execució d’obres de conservació o rehabilitació per garantir la seguretat o la protecció del patrimoni.

La mesura forma part de les accions del govern municipal per combatre la gentrificació als barris de la ciutat i se suma a la modificació del planejament per reservar el 30 % de les promocions a habitatge assequible.

L’oposició critica la mesura

Tant el PDeCAT com els antics socis del govern, el PSC, i el PP han criticat que la mesura s’aprova mentre hi ha 80 solars municipals buits on no s’està construint. Pels de Xavier Trias la mesura és incoherent i arriba tard, “perquè la llei catalana d’urbanisme permet aquesta mesura des del 2010”, ha etzibat el regidor Jordi Martí. Per la seva banda, el socialista Daniel Mòdol ha criticat l’anunci, que considera una “improvisació”, i reclama una política eficient per solucionar el problema de l’habitatge. A més retreu al govern de Colau que en els solars municipals buits s’hi podrien construir 1.565 pisos. El president dels populars a l’Ajuntament, Alberto Fernández Díaz, ho ha qualificat de “gesticulació” i de tenir polítiques “de cartró publicitat i de poca pedra habitatge”.