L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reiterat, aquest diumenge, que “hi ha molts altres dies durant l’any per parlar de monarquia o república” i ha insistit que no es polititzi l’acte d’homenatge a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils el 17 d’agost.

Colau ho ha explicat en una entrevista al diari ‘El País’. Afirma que tothom serà benvingut a l’homenatge del primer aniversari de l’atemptat a la Rambla de divendres, però afegeix que ha demanat a les institucions que no es polititzi. “Les institucions hem de ser discretes. El protagonisme ha de ser de les víctimes. El nostre únic pensament és acompanyar-les en el dolor” ha sentenciat Colau.

L’alcaldessa afirma que, després dels atemptats, es va tornar a enamorar de la ciutat veient la reacció de la gent, però afirma que li va doldre que hi haguessin diversos intents de polititzar la situació, com va ser la polèmica sobre si s’havien d’haver instal·lat pilones a la Rambla o la xiulada i la presència de banderes a la manifestació a la qual va assistir el rei. “Em va fer vergonya per les víctimes. Totes les idees són legítimes, però, en un moment així, és una barbaritat que algú busqui polèmiques per treure rèdit polític. És moralment repugnant”, ha afegit.

Colau considera que va ser un error no avisar la ciutadania de l’Operació Gàbia, un fet que va comportar que molta gent es quedés atrapada en els seus cotxes a les rondes.

“La tensió institucional es va notar al principi”

En l’entrevista, Colau també explica com va viure aquell 17-A. L’alcaldessa va saber la notícia en una casa rural, a prop de Ripoll, on estava passant uns dies de vacances. Ràpidament, va pujar al cotxe dels escortes per desplaçar-se fins la ciutat.

Colau recorda que la primera persona amb qui va parlar per telèfon va ser Carles Puigdemont i la segona, l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, que li va oferir ajuda immediatament. En canvi, l’alcaldessa afirma que no va parlar amb Mariano Rajoy fins ben entrada la mitjanit. El que era president del Govern espanyol li va trucar just quan Colau s’havia desplaçat per primera vegada a la Rambla per veure com estava la zona i donar suport als equips d’emergència que encara hi estaven treballant.

“La situació política no era fàcil i la tensió institucional es va notar una mica al principi” afirma Colau, ja que assegura que l’Ajuntament i la Generalitat van anar de seguida a una i, en canvi, diu, l’Estat va trigar una mica a incorporar-se. “Vaig saber que, a la Delegació del Govern, hi havia reunions paral·leles i vaig trucar perquè les deixessin de fer i que hi hagués unitat pel bé de Barcelona”. L’alcaldessa afirma que també va transmetre el missatge d’unitat a Forn i Puigdemont.