Els veïns de la Barceloneta es mostren farts de l’incivisme i la manca de seguretat que viu el barri en els mesos d’estiu, derivat, afirmen, de la pressió turística. Per això, han decidit mobilitzar-se per reclamar més presència policial i d’aquesta manera frenar la violència que, apunten, fa setmanes que està augmentant als carrers. Dissabte van fer la primera mobilització, però tenen la intenció de continuar les protestes els pròxims mesos. La intenció és convocar mobilitzacions cada setmana.

Abans de la manifestació d’aquest dissabte, el president del Grup Municipal del PSC, Jaume Collboni, s’ha reunit amb veïns, comerciants i restauradors de la Barceloneta per tal de debatre sobre la situació actual que viu el barri.

“La crisi de convivència, falta de seguretat i el turisme de baixa qualitat està degradant el barri”, ha sentenciat Collboni, que confia que es pot capgirar la situació, encara que, afirma, per fer-ho és necessari un govern que escolti la gent. I en aquest punt és on el líder socialista és més dur amb l’Ajuntament. “El govern Colau està absent. Venien a canviar-ho tot i ens estan deixant una ciutat pitjor. No sembla un govern, sinó un desgovern” afirma. És més, Collboni lamenta que sempre que hi ha problemes de ciutat l’alcaldessa “desapareix”.

Des del grup socialista afirmen que estan disposats a treballar i buscar solucions. Collboni ha dit que des del seu grup municipal han presentat 57 mesures en positiu per garantir la convivència als barris durant els mesos d’estiu. “Més seguretat però també reforç de serveis socials, més neteja i cultura” és la recepta de Collboni per a la ciutat.

El regidor del PDeCAT Jordi Martí també ha carregat contra el govern municipal. Martí ha criticat que part de l’equip de Colau fes “campanya teledirigida” fa quatre anys, quan va esclatar la problemàtica a la Barceloneta quan l’actual president del grup municipal Xavier Trias era alcalde. Afegeix que ara l’executiu “fa el ridícul”. La regidora del partit Mercè Homs demana al govern de Colau “que no defugi les seves responsabilitats” i, diu,  “ells són els qui tenen les eines per combatre i arranjar tot aquest desgavell, que en el fons ells mateixos han creat”. També afegeix que “ja els vam dir que Ciutat Vella se’ls estava escapant de les mans, els vam dir que havien perdut el Raval, i avui podem dir sense cap mena de dubte que han perdut la Barceloneta”.

Qui també ha parlat sobre això és Koldo Blanco, regidor de Ciutadans, que ha assenyalat l’alcaldessa, Ada Colau, afirmant que no ha solucionat cap dels problemes que pateix la Barceloneta. Segons Blanco, després que hagi empitjorat la convivència del barri, els veïns haurien perdut la paciència amb el govern municipal.

Des d’ERC afirmen que les solucions perquè els veïns puguin viure amb tranquil·litat són damunt la taula i passen per fer més inversions socials i aplicar les normes de convivència. El portaveu dels republicans a l’Ajuntament, Jordi Coronas, considera que el nombre de discoteques que hi ha a la zona és excessiu. També ha advertit que fan falta reforçar els efectius dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana.

El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha assegurat que no val fer una batuda puntual, com la que es va fer dissabte passat al Front Marítim. A parer seu és necessari una pla de xoc que comporti més presència policial per garantir la seguretat, convivència i civisme. El líder popular a l’Ajuntament no només ha assenyalat Colau com a responsable del problema d’inseguretat que es viu a la Barceloneta, també assegura que cal més presència dels Mossos d’Esquadra i, per tant, en fa també responsable el president Quim Torra.

El govern municipal anuncia reforços de Guàrdia Urbana però reclama més mossos

Des del govern municipal, la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha anunciat que en els pròxims dies es reforçarà la presència policial a la Barceloneta amb més agents de la Guàrdia Urbana, a la vegada que ha reclamat més coordinació amb els mossos. Pin ha assegurat que demanaran més complicitat a la conselleria d’Interior, ja que, a parer seu, alguns dels delictes dels quals es queixen els veïns de la Barceloneta s’han de poder treballar amb els Mossos d’Esquadra. “Es requereixen més efectius a la zona de Ciutat Vella”, ha sentenciat.