Els 60 migrants que arribaran aquest dimecres a Barcelona a bord de l’Open Arms, després que fossin rescatats a les costes de Líbia, ja tenen allotjament. Els 50 homes s’instal·laran a la residència d’esportistes d’alt nivell Joaquim Blume, a Esplugues de Llobregat. Les cinc dones que hi viatgen, dues acompanyades de menors, seran acollides en un equipament de Barcelona que no s’ha concretat. La Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència(DGAIA) es farà càrrec dels tres menors no acompanyats.

La residència Joaquim Blume és un centre gestionat per la Direcció General d’Esport, que habitualment està buit durant l’estiu. Té una capacitat per a 140 persones. Segons ha explicat el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, l’objectiu és que els migrants rescatats per l’Open Arms no siguin els únics usuaris de l’espai. La Generalitat vol que, fins a finals d’estiu, s’hi acullin també persones procedents de la frontera sud d’Espanya, altres sol·licitants d’asil i menors no acompanyats. Mentrestant, el govern català buscarà un centre d’acollida permanent.

La Creu Roja els donarà de la primera atenció humanitària

L’arribada dels migrants es preveu per a les 10.30 h, aproximadament, a la Terminal C del moll Adossat. En primer lloc, els responsables de salut exterior pujaran a l’Open Arms per fer un primer reconeixement mèdic dels migrants. Després, se’ls traslladarà a l’interior de les instal·lacions del port, on la policia s’encarregarà d’identificar-los i la Creu Roja els donarà atenció humanitària. El coordinador de l’entitat a Catalunya, Enric Morist, ha explicat que “és una primera una atenció molt bàsica (de menjar, de roba, de paquets d’higiene bàsics…) i immediatament entra la part social, de suport emocional i d’acompanyament”.

Serà un cop s’hagi completat l’atenció al port que els migrants seran traslladats als centres d’acollida. Més enllà de l’arribada del vaixell, el dispositiu no serà visible des de fora del port ni tampoc s’hi permetrà la presència de mitjans de comunicació. D’aquesta manera es vol preservar la intimitat de les persones rescatades al mar.

Precisament, Ajuntament, Generalitat i Estat es van reunir aquest dilluns amb entitats i cossos de seguretat per definir l’operació d’acollida. El Govern espanyol va comunicar als implicats que la seixantena de persones que arribaran aquest dimecres a Catalunya tindran un permís de residència de 45 dies. Administracions i entitats van valorar-ho positivament perquè consideren que els donarà marge per tramitar, per exemple, la sol·licitud d’asil.