Carrosses plenes de colors han inundat aquest dissabte a la tarda l’avinguda del Paral·lel per celebrar el dia de l’Orgull. Milers de persones, entre ciutadans i representants d’entitats i partits polítics, han participat en aquesta gran desfilada, que aquest any ha servit per centrar l’atenció en la situació que pateixen les persones refugiades LGTBI. Són persones que han hagut de fugir del seu país perquè no poden mostrar obertament la seva orientació i condició sexual i es veuen sotmesos a persecució, detencions i, fins i tot, a penes de presó i tortura. Una situació que encara es produeix a una vuitantena de països.

Al llarg del recorregut els assistents han fet visibles les seves reivindicacions amb un to festiu. Hi havia carrosses de diferents grups polítics, entitats i empreses. Música, gatzara, una calor de justícia i milers de banderes amb l’Arc de Sant Martí han omplert, un any més, els carrers de Barcelona, convertint-se en una de les ciutats referents del Mediterrani pel que fa a la celebració del Dia de l’Orgull. I és que un any més, ha vingut gent d’arreu a celebrar aquesta data a Barcelona.

Segons la Guàrdia Urbana, aquest 2018 hi han desfilat més 60.000 persones, de manera que s’han superat els 55.000 assistents de l’any anterior. Un acte que ha de posar el punt final a una setmana plena d’activitats.

A la protesta també s’hi han acostat diversos representants polítics que han volgut mostrar suport al moviment LGTBI i també han fet èmfasi al col·lectiu de refugiats LGTBI.

Manifestació alternativa

La Crida LGBTI i la CUP Capgirem Barcelona ha decidit no participar aquest any en la manifestació de l’Orgull organitzada per Pride Barcelona. Han organitzat una concentració alternativa sota el lema “28J: No en el nostre nom! FemXarxa” a la plaça d’Urquinaona. Critiquen que l’organització de Pride Barcelona “accepti patrocinadors relacionats amb deportacions i desnonaments” i  que consideren que aquestes empreses estan utilitzant aquest tipus d’esdeveniments per rentar la seva imatge. A més, afirmen que al seu entendre els organitzadors estan mercantilitzant la reivindicació del moviment LGTBI.

Posteriorment aquest col·lectiu s’ha unit a la manifestació alternativa convocada per la Comissió Unitària, la plataforma que històricament ha organitzat la manifestació per l’alliberació sexual i de gènere a la ciutat. Aquesta també és crítica amb  l’organització del Pride Barcelona i reclama que un dia reivindicatiu com és el 28 de juny no hauria d’estar barrejat amb cap interès personal o comercial. “No amb el nostre nom, no en el nom dels nostres drets”, sentencien. Segons la Guàrdia Urbana, prop de 2.000 persones han participat en la manifestació.