El rescat es va produir aquest dissabte al matí en aigües internacionals davant Líbia, quan des de les dues embarcacions de Proactiva, Astral i Open Arms, van veure una barca pneumàtica en què viatjaven amuntegats nombrosos immigrants, entre ells alguns nens. En total eren seixanta: vuit palestins, vuit del Sudan del Sud, tres de Mali, cinc sirians, un de Burkina Faso, un altre de Costa d’Ivori, quatre eritreus, vuit egipcis, tres de República Centreafricana, dos del Camerun, dos etíops, sis libis, vuit de Bangla Desh i un guineà.

La sol·licitud d’Open Arms de desembarcar a Barcelona es va fer a través de Salvament Marítim, després que Itàlia i Malta, les costes de les quals són les més pròximes al lloc del rescat, es reafirmessin en la seva decisió de no acollir vaixells humanitaris. Des de l’ONG, asseguren que s’ha triat Barcelona perquè no tenia prou combustible per arribar a cap altre port i afirmen que els migrants estan tranquils després de saber que el Govern espanyol havia autoritzat el seu desembarcament. Malgrat tot, Òscar Camps, fundador de Proactiva Open Arms, diu que els migrants encara tenen por que se’ls torni a Líbia. “De fet, tenen més por a tornar que al mar”, ha sentenciat.

Aquest dissabte a la tarda l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va demanar al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que permetés que Barcelona acollís la seixantena de migrants que el vaixell de Proactiva Open Arms ha rescatat. En un tuit, Colau ha assegurat que “Barcelona està preparada per rebre” el vaixell, i ha afegit que Barcelona vol “ajudar a salvar vides” i no ser “còmplices de les polítiques de la mort del ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini. En conèixer l’autorització per part de l’executiu espanyol, Colau ha enviat un missatge d’agraïment al govern de Pedro Sánchez.

Les tres administracions, Ajuntament, Generalitat i Govern espanyol, ja estan treballant de forma conjunta per organitzar l’arribada dels rescatats tal com marquen els protocols establerts. Malgrat tot, Colau assegura que no es preveu cap dispositiu especial, ja que Barcelona ja té en funcionament els protocols necessaris. L’alcaldessa ha explicat que en els últims 15 dies han atès unes 500 persones que han arribat en pastera a Andalusia i que la Creu Roja ha enviat a Barcelona. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Colau ha assegurat que l’Ajuntament farà tot el possible perquè els migrants rescatats no acabin al CIE.