Des de Proactiva Open Arms han avisat que tenen previst arribar amb l’embarcació aquest dimecres al voltant de les 11 del matí, després que Malta i Itàlia els neguessin l’entrada. Asseguren que les persones rescatades estan més tranquil·les després de saber que el Govern espanyol ha donat el permís per desembarcar-los a Barcelona, tot i que alguns encara tenen por que els retornin a Líbia.

L’alcaldessa, Ada Colau, ha assegurat que la seva intenció és fer tot el possible perquè aquestes persones no hagin d’entrar el CIE. “Fa temps que demanem el tancament del CIE de Barcelona perquè és un forat negre dels drets humans i un fracàs que només serveix per causar dolor i patiment”, ha assenyalat l’alcaldessa, que ha recordat que han portat als tribunals el tancament del CIE i estan pendents de resolució.



L’alcaldessa ha aprofitat l’ocasió per demanar recursos a l’executiu de Pedro Sánchez, ja que assegura que Barcelona està afrontant l’arribada de migrants “en soledat i amb recursos propis”. A més, ha puntualitzat que aquests últims 15 dies Barcelona ha acollit prop de 500 migrants, majoritàriament arribats en pastera a Andalusia.

Barcelona reclama el mateix tracte  que els migrants de l’Aquarius

El tinent d’alcalde de Drets Socials, Jaume Asens, ha explicat que l’Ajuntament de Barcelona demanarà a l’Estat espanyol que doni per als rescatats per Open Arms el mateix tracte que van rebre les 630 persones que van arribar a València a bord de l’Aquarius fa dues setmanes. És a dir, que també obtinguin un permís extraordinari humanitari de 45 dies.

Asens ha explicat que probablement Generalitat, Govern espanyol i Ajuntament de Barcelona es reuniran en les pròximes hores per concretar l’acollida d’aquestes persones. A falta de concretar el protocol a seguir, el consistori preveu, primer de tot, atendre sanitàriament els rescatats, després d’una travessia llarga i dura. Després, juntament amb la Creu Roja, estudiaran cada cas i els oferiran suport jurídic per intentar regularitzar la seva situació.

La Generalitat preveu portar les persones rescatades a Tarragona i Esplugues

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha assegurat que el govern està “absolutament preparat” per acollir la seixantena de persones rescatades per Proactiva Open Arms. El conseller ha explicat que ja estan a punt els equipaments disponibles per fer l’acollida. Segons fonts del Govern, els migrants seran acollits molt probablement al Complex Educatiu de Tarragona i a la Residència Blume d’Esplugues de Llobregat.

D’altra banda, El Homrani ha lamentat que els centres de coordinació marítima de Malta i Itàlia no hagin permès atracar als seus ports el vaixell de salvament de l’ONG . “Hem de denunciar de forma molt clara l’incompliment del dret marítim, el primer són les persones i l’atenció dels nàufrags ha de ser a la costa més propera”, ha dit.

A més, ha afegit que els migrants hauran de tenir els drets de refugi i drets de ciutadania i que la prioritat serà atendre’ls. “Tenim disponibilitat d’equipaments a tot el país per poder-ho fer, no hi ha d’haver cap problema”, ha garantit. El Homrani ha remarcat la importància que “la coordinació sigui fluida” tant amb l’Ajuntament de Barcelona com amb la resta de municipis i amb el Govern espanyol.