Falten dos dies per a l’arribada de l’Open Arms al port de Barcelona i la primera reunió de treball ha servir, segons la Delegació del Govern, per “coordinar les tasques d’acollida i rebuda dels migrants”. Es preveu que arribin aquest dimecres entre les 11 i les 12 del migdia, en un desembarcament que es vol que sigui discret. Es farà sense la presència de mitjans de comunicació per preservar la intimitat dels qui van ser rescatats al mar.

El coordinador de Barcelona, ciutat refugi, Ignasi Calbó, ha celebrat que els 60 migrants disposin d’un permís de 45 dies per residir legalment a Espanya, un document que els facilitarà el Ministeri de l’Interior. Segons Calbó, es tracta permís que preveu la Llei d’Estrangeria i que s’atorga per “raons excepcionals”. Per la seva banda, el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, ha remarcat que “estem rebent un flux migratori important” i ha criticat que no hagin arribat fons estatals per fer-hi front.

Comissions de treball per definir tot l’operatiu d’arribada de l’Open Arms

El dispositiu d’acollida estarà coordinat per la Creu Roja, però encara no s’ha precisat el lloc on aniran un cop baixin del vaixell. El que sí que s’ha confirmat és que, ja al port, al marge de l’ajuda sanitària que necessitin, també disposaran d’assessorament jurídic i servei de traducció. Un cop als centres on se’ls destini, rebran acollida individualitzada segons les circumstàncies de cada cas.

Ajuntament, Generalitat i Estat han creat tres grups de treball: un que s’encarregarà de la coordinació general de l’operatiu; un altre per definir i protocolitzar l’assistència al port; i un tercer que tractarà totes les qüestions derivades de la posterior acollida en centres. Calbó ha precisat que els tres grups ja han començat a treballar.

Més enllà de l’arribada de l’Open Arms,  l’Ajuntament també ha confirmat que aquest diumenge al vespre han arribat a Barcelona 73 persones en un autobús de la Creu Roja procedents de la frontera sud. A totes se les està atenent als dispositius que hi ha previstos per a aquests casos.

L’Ajuntament no vol que els migrants vagin al CIE

En les properes hores es tancaran els serrells de l’operatiu d’arribada, que tindrà diferències amb el de l’Aquarius al port de València. Quan encara està pendent de concretar on es traslladaran els migrants un cop siguin al Port, l’alcaldessa, Ada Colau, ja va dir aquest cap de setmana  que farà tot el possible perquè no ingressin a un CIE. 

En un missatge enviat des del mateix Open Arms, el fundador de l’ONG, Òscar Camps, ha enviat un vídeo en què explica que estan a mig camí de Barcelona amb els 60 migrants a bord. Camps ha assegurat que està “indignat” per la mort de 200 nàufrags al Mediterrani aquest cap de setmana i ha lamentat no haver pogut actuar.