El president de la Generalitat, Quim Torra, ha reunit d’urgència el Consell Executiu del govern català de manera extraordinària poc després de conèixer la decisió de la Junta Electoral Central de retirar-li l’escó de diputat del Parlament de Catalunya i, per tant, inhabilitar-lo a la pràctica com a president de la Generalitat. Torra s’ha reunit a les 20 h al Palau de la Generalitat amb el vicepresident, Pere Aragonès, i els consellers del govern català i posteriorment ha fet una declaració institucional.

En el seu discurs, Torra ha acusat la Junta Electoral Central de voler “alterar la voluntat política dels catalans” i ha reiterat que “tan sols la cambra que representa els catalans pot decidir qui és el president”, com ja va dir en el seu discurs de Nadal. El president català ha demanat a Roger Torrent la convocatòria d’un ple “urgent i extraordinari” per a aquest mateix dissabte, 4 de gener, i ha avançat que presentarà “tots els recursos possibles” contra la decisió. Per últim ha afirmat que “mentre el Parlament de Catalunya no digui el contrari, continuaré sent diputat i president de Catalunya”. Immediatament després del discurs de Torra, s’ha despenjat la bandera espanyola de la façana del Palau de la Generalitat, però al cap de 15 minuts s’ha tornat a hissar.

Alguns dels representants d’Esquerra Republicana han estat escridassats a la plaça de Sant Jaume en una concentració de suport a Torra convocada per l’ANC. Els assistents els han recriminat la disposició per arribar a un acord amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez com a president espanyol.

Tal com ha anunciat Torra, per a aquest dissabte a les 17 h s’ha programat un ple extraordinari per fer balanç de la situació. A més, a la mateixa hora al Parlament, l’ANC ha convocat una manifestació per rebutjar la inhabilitació que la JEC ha demanat per a Quim Torra.