El president de la Generalitat, Quim Torra, s’ha mostrat partidari de centrar la taula de diàleg entre Espanya i Catalunya en “l’arrel del conflicte polític”, que és, ha dit, l’exercici de l’autodeterminació i l’amnistia. Torra ha afirmat que altres qüestions com el dèficit, el finançament o les infraestructures es poden deixar a mans de les comissions bilaterals.

“Diàleg? Sempre. Negociació? A punt, però negociació real, en què parlem de l’arrel del conflicte polític de Catalunya, que va de democràcia, de drets fonamentals i de l’exercici de la soberania”

Torra ho ha dit durant l’acte polític que ha celebrat Junts per Catalunya (JxC) al Born Centre de Cultura i Memòria sota el lema “A Punt”. Dos dies després de la reunió amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, Torra ha insistit que a la taula de diàleg hi ha d’haver un relator perquè “el Parlament de Catalunya va votar això”.

A l’acte hi ha assistit la plana major de JxC, inclosos els membres del govern, els quals han fet un repàs a l’exercici de l’executiu català en aquesta legislatura. També hi ha participat l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha intervingut per videoconferència.

Retrets a Esquerra

La trobada amb les eleccions catalanes a l’horitzó ha destacat pels missatges de precampanya. La posició d’ERC de seure a parlar amb el govern espanyol ha tingut protagonisme en alguns discursos. Laura Borràs ha carregat contra els republicans per haver deixat de parlar d’independència. “Alguns ja no en parlen, han desistit, però nosaltres no deixarem de parlar d’independència“, ha dit la portaveu de JxC al Congrés.

En aquest sentit, el president Quim Torra també s’hi ha dirigit. “Nosaltres som els que ens plantem”, ha insistit. La líder del partit a l’Ajuntament, Elsa Artadi, també ha carregat contra ERC. “L’independentisme no ha fet tot aquest camí per aconseguir finançament i traspassos i no hem patit exili, presó i repressió perquè Barcelona sigui cocapital cultural“, ha sentenciat Artadi.