La reunió entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i el del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha acabat amb un principi d’acord per posar en marxa la taula de diàleg entre els dos governs amb la voluntat que la primera reunió es pugui fer aquest mateix mes de febrer i que siguin els dos presidents els que la liderin. Torra i Sánchez s’han compromès a designar primer dos equips tècnics que n’estableixin el contingut, el format i el calendari, abans de fixar definitivament la data de la primera trobada.

Quim Torra ha reiterat que el govern català seurà a la taula per defensar “l’autodeterminació i la fi de la repressió” i ha reclamat a l’Estat “solucions reals” per abordar un conflicte que considera “de sobirania i de voluntat popular”. En aquest sentit, ha lamentat que Pedro Sánchez li hagi traslladat la proposta d'”autogovern dins la Constitució” i que, després de la reunió d’aquest dijous, “encara no sabem quina és la proposta del Govern espanyol per resoldre el conflicte”. També ha afirmat que no ha rebut cap resposta de Sánchez sobre la petició de posar punt final a la judicialització del conflicte. Torra ha tancat la seva intervenció afirmant que no vol generar “falses promeses o expectatives”.

Pedro Sánchez ha comparegut abans que el president de la Generalitat, just després de finalitzar la reunió amb Torra. Ha remarcat la “voluntat sincera de dialogar i d’acordar” amb el govern català, tot i que ha reconegut que “no serà fàcil, no serà ràpid”. S’ha definit com un “gran defensor de l’autogovern de Catalunya” i, en referència a la judicialització del conflicte, ha dit que el seu govern farà el possible per aturar-la “en el marc de la llei i amb respecte a la seguretat jurídica”.

Finançament autonòmic

El Govern espanyol ha presentat un document de quatre pàgines a Torra, que ha titulat “l’agenda del retrobament”. El text afirma que “existeix una total disponibilitat per al diàleg” i proposa eixos de negociació com el finançament autonòmic o els plantejaments tributaris de la Generalitat. També parla d’un compromís de l’executiu de Pedro Sánchez de complir en els pressupostos del 2020 amb les disposicions recollides a l’Estatut sobre inversions estatals.

“Buscar l’acord i no la divisió”

L’última vegada que es van reunir els dos presidents va ser el desembre del 2018. Aquest cop, la negociació s’ha allargat pràcticament dues hores. El primer en comparèixer davant la premsa ha estat Sánchez, que ha protagonitzat un fet inèdit, ja que per primera vegada un president espanyol parla amb els mitjans des del Palau de la Generalitat. El president ha expressat la voluntat de “canviar radicalment la forma de fer política per buscar l’acord i no la divisió”. Per aconseguir-ho, ha afegit: “Hem creat un calendari segur i una agenda que ens apropi al retrobament. El camí no serà fàcil ni ràpid perquè hi ha ferides profundes”.