El president Quim Torra ha afirmat que la legislatura encara el seu final anticipadament i que convocarà eleccions un cop s’aprovin els pressupostos de la Generalitat per a aquest 2020. “Aquest país necessita uns pressupostos. És la nostra responsabilitat”, ha dit aquest dimecres al migdia en una declaració institucional a Palau de la Generalitat. Torra ha assegurat que la data dels comicis se sabrà després de l’aprovació dels comptes.

Torra ha assegurat que la crisi entre els dos socis de govern, Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, amb l’episodi de tensió viscut aquest dilluns al Parlament per la retirada del seu escó, ha deteriorat la confiança. “Dilluns el consens de l’independentisme no es va respectar i es va deixar a la intempèrie la presidència de la Generalitat”, ha lamentat. També ha assegurat que la legislatura ja no té “més recorregut polític si no es refan la unitat i la lleialtat”. Per això, ha dit, cal convocar comicis.

“Estat autoritari i repressor”

El president ha insistit que els catalans han de tenir un govern que els representi “fidelment” i que “no defalleixi” en els “embats” d’un Estat que no ha deixat de ser “autoritari i repressor”. En aquest sentit, ha defensat que la repressió de l’Estat s’ha de combatre sense doblegar-se.

En el seu discurs també ha demanat generositat i lleialtat perquè “els catalans s’han guanyat el dret de viure amb llibertat i decidir el seu futur”. És imprescindible que el país torni a decidir les noves majories, perquè aquesta és la radicalitat democràtica. També ha insistit que cal posar el país “per sobre de qualsevol interès partidista o personal”.

La reunió amb Sánchez

Torra també ha afegit que té “la responsabilitat i la determinació” d’explorar la “voluntat real” del Govern espanyol per a una negociació “de debò”, de cara a la reunió que mantindrà amb el president Pedro Sánchez el 6 de febrer a Barcelona.