El Taller d’Història de Gràcia organitza visites guiades pels guarniments dels carrers participants en el concurs. Cada matí mentre durin les festes, a dos quarts d’11, qui hi vulgui participar pot adreçar-se a la seu de la Fundació Festa Major de Gràcia, el punt de sortida de la ruta. Convé, això sí, reservar plaça abans. L’historiador i membre del taller Ruben Padilla explica curiositats i detalls dels guarniments. També parla sobre el tarannà dels festers de cada carrer, a més d’oferir pinzellades de la història de les festes i del districteAquest any es visiten 14 dels 21 carrers guarnits.

Missatges crítics i trucs de decoració

Els que s’hi uneixin descobriran, per exemple, que aquest any diversos carrers s’han atrevit a fer fonts en els seus guarniments, fet gens habitual. També que el carrer de Puigmartí només té sis membres a la comissió de festes i ja força veterans. En canvi, travessia de Sant Antoni, en són molts més i la majoria joves. També aprendran que el carrer de la Perla acostuma a enviar un missatge crític a través del seu guarniment.

“Tenim accés a les fitxes de cada carrer i això ens permet saber quina n’és la intencionalitat, els trucs per fer els decorats i quin és el missatge que volen donar. En les visites no només veiem els guarniments, interpretem allò que veiem”, ha explicat a betevé Ruben Padilla.

A les visites també hi ha un intèrpret de llengua de signes per fer accessible les rutes guiades a les persones sordes. La visita dura unes dues hores.