La Festa Major de Gràcia ha estrenat una bèstia de la imatgeria festiva del barri: l’Àliga. La presentació d’aquesta figura davant dels veïns s’ha fet en una cercavila que ha sortit des de Sant Roc i ha avançat fins a la plaça de la Vila. Es tracta d’una àguila quadribarrada amb corona, amb els tres lliris blancs al bec, símbol gracienc, i amb l’escut al pit. La figura pesa 35 quilos i té quatre balls propis, que són l’arribada, el ball solemne, el vol i un ball alternatiu.

Més enllà del debut durant la festa major del barri, l’objectiu de l’Àliga de Gràcia és participar en tots els actes que recull el protocol festiu, exceptuant el correfoc. També farà el seu ball d’honor en l’acte de lliurament dels Premis Vila de Gràcia i davant autoritats. Excepcionalment, la peça també podrà representar Gràcia en actes fora de l’antiga Vila.

A Catalunya, la tradició de les àguiles té més de 600 anys d’història i han tingut diversos significats, com la justícia o la llibertat. En el cas de Gràcia representa la ciutadania.