Si els propietaris que tenen els preus del lloguer per sobre de l’índex de referència rebaixen les quotes, el consistori preveu, llavors sí, atorgar-los les ajudes a la rehabilitació. Les condicions de l’Ajuntament obliguen també els propietaris dels pisos a lloguer a formalitzar contractes amb una durada mínima de cinc anys a partir de la subvenció. El pressupost de les ajudes a la rehabilitació d’elements comuns és de 21,2 milions d’euros.

A través de les subvencions per rehabilitar el parc d’habitatge, el consistori també vol guanyar pisos de lloguer assequible. Per això s’ha obert una convocatòria per a reformes interiors, sempre que el propietari del pis l’inclogui a la borsa de lloguer social de l’Ajuntament amb un contracte d’un any prorrogable fins a cinc. Aquest programa de rehabilitació té un pressupost de quatre milions d’euros.

Rehabilitacions en finques vulnerables

També com a novetat, l’Ajuntament ha ofert ajudes a la rehabilitació en finques anomenades d’alta complexitat, edificis amb comunitats de veïns que, per diversos motius, no demanen mai subvencions. Per escollir les finques, s’ha tingut en compte un estudi de la UPC sobre el parc d’habitatge de la ciutat, que ha detectat 404 edificis amb vulnerabilitat, tenint en compte l’estat de l’immoble i també criteris socioeconòmics dels inquilins.

Els edificis detectats s’emmarquen en les zones de la ciutat on actua el Pla de barris. Els equips municipals han visitat ja 225 finques, de les quals 32 estan a punt de signar el conveni d’obres. Una d’aquestes és la que hi ha al carrer d’Aiguablava, 11 (a la Trinitat Nova), que té problemes d’accessibilitat i l’escala té molts desperfectes.

Segons ha explicat a betevé la Sonia, veïna del 1r 2a, “intentem no agafar-nos gaire a les baranes perquè no ens en refiem”, mentre que el seu marit, l’Eduard, apunta que “l’intèrfon no se sent: Ni et senten a tu, ni sents tu des d’abaix”. Les ajudes municipals poden arribar a sufragar el 100 % del cost en les àrees comunes de l’edifici. El pressupost previst per a aquest programa és de 15,3 milions d’euros.

Ajuts també per a pisos vulnerables

Els tècnics de l’Ajuntament, a més, deriven cap a una altra línia d’ajuts els inquilins de pisos en situació de vulnerabilitat. En aquest cas, només se’n podran beneficiar les famílies amb ingressos inferiors als 1100 € mensuals i que comptin amb un informe que n’acrediti la vulnerabilitat. L’objectiu d’aquesta subvenció (de dos milions d’euros, en total) és “garantir les condicions d’habitabilitat” dels immobles.