Queda menys d’una setmana perquè s’esgoti el termini que s’ha fixat Junts per Catalunya per investir el 131è president de la Generalitat. Aquest cap de setmana, en una reunió a Berlín, van marcar el 14 de maig com a data límit. I el grup té bastant coll avall que no podrà ser Carles Puigdemont, perquè en les properes hores el Tribunal Constitucional podria suspendre la reforma de la Llei de la presidència, que permet fer investidures a distància. Però, segons ha assegurat Elsa Artadi en una entrevista a Catalunya Ràdio, el pla D encara no està fixat: “La decisió no està presa”.

JxC vol esperar que la impugnació de la llei per part del Govern espanyol es faci efectiva, per tornar a “posar en evidència” que l’Estat “veta noms”. Un cop això passi, i es confirmi que “no hi ha finestra per investir Puigdemont en aquest moment, abans del dia 14, o el 14 de maig com a molt tard, s’investiria algú altre“, ha afirmat Artadi, que ha deixat clar que “la voluntat de JxC és no anar a eleccions”.

Reunions amb ERC

Artadi ha explicat que aquest dilluns a la nit es va reunir amb Esquerra i ha assegurat que “l’acord està signat i no hi ha cap discrepància”. “No tenim cap problema amb el nom“, ha volgut subratllar que les relacions són fluïdes, l’endemà que la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, demanés una trobada urgent per “treballar conjuntament els propers passos a seguir”.

Pel que fa al disseny del govern, la portaveu de JxC afirma que “no hem posat noms sobre la taula”. Abans, caldrà decidir el nom del president. Artadi veu bé que que es busqui un perfil amb un punt extra de “transversalitat”, en què es tingui en compte la relació amb la resta de grups. “El país passa per un moment complicat i s’ha de valorar tot”, ha subratllat. I ha conclòs que tots els diputats de Junts per Catalunya estan “a disposició del president Puigdemont”.

Joan Tardà, d’ERC, ha confirmat que no posaran traves a la designació del candidat, però sí que ha apressat JxC a presentar-ne un: “Seria una irresponsabilitat manifesta que malbaratéssim la joia de la corona, que és el resultat del 21-D. Per això el que volem és que hi hagi un govern com abans millor”, ha afirmat.

L’oposició també insta Puigdemont a fer un pas al costat i proposar un altre candidat “lliure de causes judicials, que respecti les lleis i tots els catalans”, ha demanat Carlos Carrizosa, de Cs. Eva Granados, del PSC, ha insistit que estan en contra d’una “teleinvestidura i un telegovern”. Des de Catalunya en Comú – Podem, Elisenda Alamany ha subratllat que “no deixa de grinyolar que s’imposi ‘el que digui Puigdemont’ com a via única.” Per la seva banda, Andrea Levy, del PP, ha implorat que “Puigdemont deixi de tocar la flauta” i que l’independentisme el deixi caure “perquè ens està devorant”, ha reblat.