L’endemà que es conegués la sentència del cas Gürtel, Sánchez ha remarcat que si guanya la moció de censura el seu govern tindrà “un full de ruta clar” que prioritzarà la regeneració democràtica i l’agenda social. El líder del PSOE ha confirmat que convocarà eleccions, però que abans caldrà “recuperar l’estabilitat, netejar la corrupció de les institucions i atendre les urgències socials del país”.

Sánchez ha remarcat que la Constitució determina que l’objectiu d’aquest mecanisme és “constructiu, per donar un govern al país”. Per això ha descartat, en cas d’aconseguir el govern, fer eleccions immediatament. El líder del PSOE ha respost així a Ciutadans, que s’ha distanciat de la moció socialista.

Aquest divendres el secretari general de la formació taronja, José Manuel Villegas, ha exigit a Rajoy que avanci les eleccions i ha advertit que defensaran una moció de censura instrumental per dissoldre les cambres i fer eleccions. La Constitució, però, preveu que quan està en procés una moció de censura el president del Govern perd la potestat de convocar eleccions.

Cs decidirà quina és “la millor solució” a l’executiva nacional de dilluns, 28 de maig, però a parer del secretari general del partit, és convocar eleccions en les pròximes setmanes, un cop ja s’han aprovat els pressupostos de l’Estat i havent ampliat l’article 155 a Catalunya.

Rajoy: “És dolent per a Espanya”

El president espanyol, Mariano Rajoy, ha valorat la moció de censura com a “dolenta per a Espanya i per als espanyols” i ha acusat el líder socialista de posar en perill l’estabilitat i actuar només en funció dels seus interessos polítics. Segons Rajoy, la moció “no té cap altre objectiu que fer president Sánchez a qualsevol preu i amb qui sigui”.

Rajoy s’ha defensant també remarcant que la moció “es justifica sobre una falsedat” perquè cap membre del seu govern no està condemnat i ha insistit que el PP no coneixia els fets jutjats. Rajoy també ha acusat Sánchez de no tenir “autoritat moral” per presentar la moció i s’ha preguntat si dimitirà “quan surti la sentència dels ERO”.

Colau espera que la moció prosperi

L’alcaldessa, Ada Colau, ha assegurat al ple d’aquest divendres que espera que la moció de censura presentada pel PSOE tiri endavant. Ho ha dit adreçant-se al president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz,  a qui li ha etzibat: “espero que la moció de censura prosperi i que el seu partit deixi de governar a l’Estat, crec que ens aniria millor a tots”. Tot i així, Colau també ha demanat a Fernández Díaz que si la moció no acaba prosperant, el líder dels populars a l’Ajuntament “ajudi” al govern municipal perquè “tot allò que l’Estat li deu a Barcelona s’activi”.