L’executiva del partit ha anunciat en un comunicat que permetrà amb els seus cinc vots a favor que els pressupostos generals de l’Estat s’aprovin aquest dimecres al Congrés, malgrat que no es compleix la condició que la mateixa formació havia fixat en repetides ocasions perquè s’aixequés primer la suspensió de l’autogovern català per la via de l’article 155 de la Constitució. El “sí” del PNB donarà al PP la majoria necessària per tirar endavant els comptes, sumat als suports ja coneguts de Cs, Unió del Poble Navarrès, Fòrum Astúries, Coalició Canària i Nova Canàries .

Els nacionalistes bascos afirmen que ho fan “per responsabilitat” i “posant els interessos de la ciutadania d’Euskadi per sobre dels del PNB”. El partit assegura que l’aixecament del 155 no només és inevitable sinó també imminent un cop que Torra ha estat investit president. “No tindria sentit que avui no votem els pressupostos i d’aquí a pocs dies hi hagi govern i s’aixequi el 155 a Catalunya”, ha dit el portaveu dels bascos al Congrés, Aitor Esteban, “ho dic amb coneixement de causa, hi haurà govern a Catalunya properament”. I hi ha afegit: “Estem segurs que el nostre vot a favor dels pressupostos contribuirà més a l’aixecament de l’article que no pas el vot negatiu”, en relació amb un escenari que ha qualificat d'”abisme d’inestabilitat”, que pogués desembocar en unes eleccions anticipades a l’estat.

La votació final dels comptes està prevista per a aquest dimecres a la tarda. Des que es va aplicar l’article 155, el PNB havia manifestat que mentre es mantingués la suspensió de l’autogovern a Catalunya no donarien suport al PP per aprovar els pressupostos generals de l’Estat.