Xavier Trias ha recordat que en l’últim ple, en què es va reprovar l’alcaldessa pels narcopisos, ja va allargar la mà per a un acord. “És una bona proposta per posar ordre i lluitar contra una situació anòmala al Raval”, ha valorat Trias, que ha dit que vigilarà que el govern compleixi l’acord. L’alcaldessa ha afirmat que el govern tenia un pla de xoc per a Ciutat Vella però que a l’estiu calia ampliar-lo. Per això, ha agraït el suport de Trias per no fer “batalla política” amb el narcotràfic.

Tant Trias com Colau han admès que la lluita contra els narcopisos requereix també la col·laboració amb la Generalitat perquè les competències per combatre la venda de drogues no són estrictament municipals.

Crítiques de l’oposició al pacte Colau-Trias

En el debat al ple, Carina Mejías (Cs) ha retret a l’alcaldessa falta d’informació als grups i ha assegurat que no s’ha parlat amb els veïns. El líder socialista, Jaume Collboni, ha acusat Colau de fer “un brindis al sol” amb una pla que “no diu res”. Des del PP, Alberto Fernández Díaz ha dit que la proposta és “curta i precipitada” i ha criticat que no s’ha negociat amb tots els grups.

El líder municipal d’ERC, Alfred Bosch, ha celebrat el pacte però ha lamentat que el govern hagi tardat tres anys per afrontar “un problema greu de la ciutat”. El regidor de Demòcrates, Gerard Ardanuy, ha dit que el Raval necessita “mesures permanents” més enllà d’un pla de xoc. Maria Rovira (CUP) ha carregat contra BComú per “caure de quatre potes” a les demandes de la dreta i ha dit que el que passa a Ciutat Vella és fruit del model Barcelona.

Els detalls del pla de xoc

De cara als mesos d’estiu, es reforçarà la prevenció a l’espai públic amb 10 auxiliars i 12 tècnics d’intervenció social. També s’afegiran dos tècnics per intervenir en escales de veïns i set més per a intervenció comunitària (3) i la mediació intercultural (4). La mesura té un pressupost d’1,4 milions d’euros.

Específicament per combatre la venda de drogues, hi haurà 23 educadors de salut en el districte. Es reforçaran els recursos en seguretat amb dues patrulles extres de la Guàrdia Urbana i es pretén millorar la coordinació amb  els jutjats i els altres cossos policials. També es reforçarà la neteja “a les zones més sensibles” i s’afegiran cinc tècnics per a la detecció de pisos buits. Les mesures tenen una dotació de 2 milions d’euros.

A més a més, el pacte Colau-Trias inclou un pla específic per al parc de la Ciutadella i a tot el districte per evitar la venda ambulant i que es dormi al carrer amb mediadors i patrulles específiques de la Guàrdia Urbana. Des de Barcelona Activa es farà un acompanyament dels venedors ambulants a la cooperativa d’exmanters. El pla té un pressupost d’1,4 milions d’euros.

Els veïns esperen veure resultats immediats

Des de l’associacio de veïns de l’Illa Robadors-Picalquers-Roig veuen amb bons ulls l’acord tot i que diuen sentir-se una mica exclosos. Per això demanen a l’alcaldessa, Ada Colau, que els visiti perquè vegi de primera mà la situació. A més, esperen veure resultats immediats ja durant la primera quinzena de juny.  També creuen que la Generalitat i l’Estat s’haurien d’implicar més en la lluita contra el narcotràfic.