La Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat dona via lliure a la presa de possessió dels consellers, inclosos els quatre que no són al país i els que estan empresonats: Turull i Rull, en presó preventiva, i Comín i Puig, a Bèlgica. En l’informe que ha elaborat a instàncies del president Quim Torra, arran del bloqueig per part de l’Estat de la formació del govern, conclou que “el govern espanyol no pot impedir la publicació del decret [de nomenament de consellers] al diari oficial, ni pot evitar la presa de possessió del nou executiu català”.

Precisament Jordi Turull i Josep Rull han presentat un recurs al Tribunal Constitucional perquè els deixi en llibertat i que aquest òrgan insti el Govern espanyol a publicar al DOGC el seu nomenament com a consellers del Govern. Les defenses de Turull i Rull consideren que s’han vulnerat drets fonamentals, com el dret d’accedir a càrrecs públics

Els advocats argumenten que la competència del president de la Generalitat per constituir un govern no està sotmesa “a cap autorització ni control derivats de les mesures adoptades en aplicació de l’article 155”. Sobre les persones designades per dirigir les conselleries, inclosos Rull i Turull a la presó, i Puig i Comín a Bèlgica, l’informe subratlla que “no tenen limitat l’exercici dels seus drets polítics i no concorre cap circumstància legal que n’impedeixi la presa de possessió”, que afegeix que no cal que sigui “presencial”.

Torra no descarta una querella contra Rajoy

En les properes hores, el president de la Generalitat farà arribar aquest informe jurídic a Mariano Rajoy i li exigirà “que es publiqui immediatament el decret de nomenaments del Govern al DOGC”. Alhora, també s’adreçarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè adopti mesures cautelaríssimes per protegir els drets dels consellers nomenats.

Segons un comunicat del govern, si l’Estat manté “la seva actitud inacceptable de bloqueig de les atribucions del president de la Generalitat”, Torra no descarta presentar una querella per prevaricació contra Mariano Rajoy.