L’Audiència Nacional considera provat que el partit és va lucrar a través de l’entramat de Gürtel i xifra en gairebé 245.500 € la quantitat defraudada i que ara haurà de tornar. En concret, es tracta de diners que es van destinar a actes celebrats a Majadahonda i Pozuelo. El tribunal considera que l’enriquiment “i·lícit” que en van obtenir va en perjudici dels interessos de l’Estat. En una situació semblant es troba l’exministra de Sanitat, Ana Mato, a qui també s’ha condemnat per haver obtingut beneficis de la trama, en aquest cas viatges i serveis per a la seva família. Mato haurà de retornar prop de 28.000 €.

Segons la sentència, els diners que es desviaven a través de la trama servien per pagar comissions o regals, despeses del PP com actes electorals, o bé eren donacions a la caixa B del partit. És en aquest punt en què considera provada l’existència d’una segona comptabilitat que descriu com una “estructura financera i comptable paral·lela a l’oficial, existent com a mínim des del 1989”. El tribunal hi afegeix que les partides d’aquests comptes “s’anotaven informalment, en ocasions en simples fulls manuscrits com els corresponents a l’acusat Bárcenas”, en referència als papers de l’extresorer popular.

Pel tribunal, els testimonis de dirigents del PP que van negar que hi hagués una comptabilitat paral·lela no tenen prou pes com per afirmar que no va existir. En concret, la sentència afirma que “es posa en dubte la credibilitat d’aquests testimonis”, entre els quals el president del govern, Mariano Rajoy. El tribunal considera que el que diuen no resulta “suficientment verosímil per rebatre la contundent prova existent sobre la caixa B del partit”.

La sentència ha tingut el vot particular d’un dels magistrats, que no està d’acord amb la condemna al PP a títol lucratiu. També s’oposa a la condemna imposada a quatre dels acusats.

Condemnes elevades per als principals responsables de la trama

La sala ha condemnat 29 dels 37 acusats i n’ha absolt vuit, entre els quals Álvaro Pérez, conegut amb el sobrenom d’El Bigotes. Les condemnes van dels prop de 52 anys de presó fins a només 1 any i el llistat de delictes és llarg. Inclou, per exemple, blanqueig de capital, associació il·lícita o tràfic d’influències.

La pena més alta és per a Francisco Correa, l’empresari responsable de la xarxa corrupta, condemnat a 51 anys i 11 mesos de presó. Al considerat número dos de la trama, Pablo Crespo, se li imposen 37 anys i mig, i a l’extresorer del PP Luis Bárcenas,  33 anys i quatre mesos de presó i una multa de 44 milions d’euros. Entre els condemnats també hi ha la seva dona, Rosalía Iglesias, per a qui s’han sentenciat 15 anys i 1 mes de presó, i Jesús Sepúlveda, exmarit de l’exministra de Sanitat Ana Mato, amb 14 anys i 4 mesos.

Condemnes pel cas Gürtel

La sentència pel cas Gürtel arriba 10 anys després que es fessin públiques les primeres informacions sobre el possible finançament del partit. Es tracta d’un judici que engloba la primera etapa del cas Gürtel, que va del 1999 al 2005. Està pendent, encara una segona causa vinculada a l’entramat i als anomenats papers de Bárcenas.

Rajoy: “El PP és molt més que 10 o 15 casos aïllats”

Ja hi ha una primera resposta del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy. En una entrevista radiofònica, ha admés que els casos de corrupció “han fet molt mal” i ha volgut matisar que “són de fa molts anys, d’abans de 2008.”

En aquest sentit, ha assegurat que espera que no se’n produeixin més. I ha defensat que el PP “ha actuat i ha modificat lleis” per evitar l’aparició de més corrupció. Rajoy ha conclós dient que “el PP és molt més que 10 o 15 casos aïllats” i que la immensa majoria de Governs del PP no són corruptes.