Els aspirants hauran de recollir primer 50 avals de militants per ser proclamats precandidats. El termini acaba el 10 d’abril. Si superen la barrera, el Consell de Federació els autoritzarà i n’hauran de recollir de nous: 360 de militants del partit i entre 500 i 1.000 de ciutadans no afiliats. La primera volta de les primàries serà l’11 de maig. Si cap candidat no obté el 40 % o més dels vots (a 10 punts del segon), hi haurà una segona volta el 19 de maig.

Si només hi ha un aspirant serà proclamat candidat sense votacions. L’exdegà de la UPF Joan Josep Moreso presidirà l’autoritat electoral, formada per cinc persones. A diferència de les primàries del 2014, els votants que no siguin afiliats al PSC no hauran de pagar un euro per votar. Malgrat la polèmica pel vot de ciutadans pakistanesos, el 2014, el primer secretari del PSC de Barcelona, Ferran Pedret, ha assegurat que “no hi va haver cap discussió sobre la legitimació” dels resultats.

Repetirà Jaume Collboni com a candidat del PSC?

Fonts properes al líder municipal del PSC asseguren que volen respectar els temps fixats en el procés de primàries. En una entrevista al gener al programa ‘bàsics’, de betevé, Collboni va dir que mantenia converses amb gent de dins i fora del partit per presentar candidatura. Pedret no ha dubtat que hi haurà “candidats solvents”. El secretari d’Organització del PSC, Salvador Illa, ha dit que la gestió d’Ada Colau “ha estat un fracàs rotund” i que la ciutat necessita “menys experiments i més experiència”.