L’Ajuntament de Barcelona ha posat la primera pedra simbòlica per construir un habitatge que inclourà 56 pisos públics i una escola bressol al terreny que ocupaven les antigues casernes de Sant Andreu. En concret, els habitatges que ara es començaran a construir es destinaran a joves i la finca es farà amb estructures prefabricades de fusta per escurçar els terminis de construcció.

L’edifici s’erigirà al rectangle que conformen el carrer de Fernando Pessoa (on hi haurà l’accés als habitatges), el carrer de Manuel Muñoz, la nova rambla de Marta Mata (on hi haurà l’accés a l’escola bressol) i el carrer de Teresa Boronat i Fabra. El projecte té un pressupost de 7,2 M € i està previst que les obres acabin la tardor del 2024.

Pisos a partir de 375 € al mes

La part d’habitatges de l’edifici tindrà una superfície construïda total de 4.895 m², en quatre plantes més planta baixa. Hi haurà 14 pisos a cadascuna de les plantes, que es distribuiran al voltant de tres patis interiors i aprofitaran al màxim la ventilació i la llum naturals perquè el bloc serà als quatre vents. Pel que fa al procés d’adjudicació dels habitatges, l’Ajuntament els adjudicarà a persones menors de 35 anys que estiguin inscrites al registre de sol·licitants. Els pisos tindran uns lloguers que oscil·laran entre els 375 € i els 738 € mensuals, en funció de la superfície de l’habitatge.

90 places d’escola bressol

Pel que fa a l’escola bressol —batejada provisionalment com a escola bressol municipal Casernes–, tindrà sis aules, una bugaderia, una cuina i un menjador, un espai per guardar els cotxets i una sala per als mestres. El consistori calcula que el centre oferirà 90 places noves al districte de Sant Andreu i que començarà a funcionar el curs 2024-2025. L’escola bressol tindrà una superfície total de 748 m², dels quals la gran majoria (636 m²) es destinaran al pati del centre.

La primera pedra que s’ha posat aquest mes de març a l’àmbit de les antigues casernes de Sant Andreu forma part d’un projecte ambiciós de transformació d’aquest extrem nord-est del districte, que arriba després de molts anys d’endarreriments. A banda dels 56 pisos per a joves i l’escola bressol, en aquesta àrea s’hi està impulsant una reurbanització dels carrers i la construcció d’habitatges per a gent gran.

També s’està treballant en tres altres projectes d’habitatge protegit. En total, a les antigues casernes de Sant Andreu es faran uns 500 pisos protegits en els propers anys. Pel que fa a equipaments, ja hi ha funcionant l’Escola Eulàlia Bota, el CAP Casernes i la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Sant Andreu. Finalment, el que no hi haurà és el tanatori que volia fer Mémora, que s’acabarà fent al costat de la Maquinista.