(Agències) Esquerra Republicana proposarà a la resta de partits signar un compromís abans de les eleccions municipals 2023 per no acceptar vots ni pactar amb formacions d'”extrema dreta” que promoguin discursos d’odi. Tot i que al document no es fa referència explícita a partits, els republicans hi inclouen Vox, PP, Ciutadans i Valents. Ho han explicat la portaveu del partit, Marta Vilalta, i el candidat de Barcelona, Ernest Maragall, entre altres caps de llista d’ERC.

Maragall recorda la investidura de Colau

L’alcaldable d’ERC a Barcelona ha recordat que Ada Colau va acceptar els vots de Manuel Valls (BCN Canvi – Cs) per ser investida alcaldessa el 2019 i ha apuntat que el compromís que ara presenten ho hauria evitat. “És incompatible voler ser la capital dels drets i acceptar una conxorxa de vots antidemocràtics per conquerir l’alcaldia“, ha sentenciat Maragall. El candidat ha demanat a Xavier Trias (Junts) i Jaume Collboni (PSC) que es comprometin a no acceptar els vots del PP o Valents.

Els compromisos del document

El compromís que ERC farà arribar als partits demana “reforçar els discursos d’inclusió, no normalitzar ni legitimar l’acció política de formacions d’extrema dreta i rebutjar qualsevol manifestació de violència verbal, física o psicològica”. També inclou “coordinar l’acció i donar resposta als discursos d’odi” i vetllar perquè les eleccions municipals siguin “espais lliures de qualsevol mena de discriminació i assetjament per raó d’origen o cultura”.

Finalment, els signants es comprometen a “no acceptar els vots de cap força que promogui els discursos feixistes per guanyar l’alcaldia” ni “normalitzar la seva presència al Ple ni votar les seves propostes i mocions”.