A la recta final del mandat, el govern municipal ha recollit com vol que sigui el Parc de la Ciutadella del futur: un gran pulmó verd amb nous accessos, un mur més permeable i amb connexió directa amb la Barceloneta i la Vila Olímpica. Són diverses les accions previstes, plantejades a “curt, mitjà i llarg termini” però sense fixar cap data concreta.

El primer accés nou que s’obrirà serà a la banda muntanya del parc, amb una porta que connectarà amb l’avinguda Meridiana. També s’eliminaran barreres amb la futura Ciutadella del Coneixement, al Mercat del Peix, actualment separada pel mur del carrer de Wellington, i on s’hi vol obrir també un nou accés a tocar del Zoo. I per millorar la sensació de seguretat al passeig de Circumvalació es faran obertures al mur per guanyar visibilitat a la zona.

Dos ponts per creuar les vies de l’Estació de França i la ronda del Litoral

Anar del Parc de la Ciutadella al mar serà més fàcil. L’Ajuntament ha ideat dos ponts per creuar les vies de l’Estació de França i la ronda del Litoral. El primer sortirà del passeig de Circumval·lació, just a la zona on s’ha enderrocat l’antic Aquarama, i conduirà directament al Parc de la Barceloneta, a les portes del mar. El segon pont seguirà el traçat del carrer de Wellington i permetrà connectar la Ciutadella del Coneixement amb el Parc de Recerca Biomèdica i l’Hospital del Mar, també a peu de platja.

“Un parc que no sigui un mur”

L’Ajuntament defensa que cal mantenir el caràcter històric de les muralles, però amb més mecanismes de relació del veïnat amb el parc, i per això la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, ha assegurat que el parc “ha de connectar Ciutat Vella amb la Vila Olímpica, i no pot ser un mur”. Tot plegat s’ha recollit al nou Pla director del Parc de la Ciutadella (el darrer era del 2003), que s’ha consensuat amb diferents agents, com ara el Zoo, el Parlament, l’institut Verdaguer, la UPF o el veïnat. De fet, el pla planteja una nova governança del parc, on hi participen tots ells.

El parc té set milions de visitants cada any, i per mantenir el verd i la biodiversitat s’hi inverteixen cinc milions d’euros, i 20 en total al llarg d’aquest mandat amb la restauració dels edificis patrimonials, com el Museu Martorell, gairebé ja enllestit, o l’Hivernacle, que estarà reformat al juny.