La culminació de la transformació urbana de les antigues casernes de Sant Andreu és una feina pendent al barri que encara sembla lluny de tancar-se. Tot i això, de mica en mica s’hi han fet alguns avenços i ja s’han executat tres projectes: el passeig de Santa Coloma per la banda nord, les instal·lacions existents a l’oest del passeig de Torras i Bages i la zona de jocs. Ara, l’Ajuntament confirma que el següent projecte serà la creació del nou carrer amb el nom d’Antoni Santiburcio.

Aquesta nova via, dedicada a l’antic sindicalista de la UGT i membre del PSOE, tindrà una amplada de 12,5 metres i s’hi pavimentarà una calçada amb llambordí de formigó. Confrontarà amb la zona verda i de jocs ja existent i amb la comissaria dels Mossos d’Esquadra. Tot plegat suposa una actuació d’uns 2.260 m² que inclourà l’ampliació del parc que es troba a la cantonada del carrer Gran de Sant Andreu amb el passeig de Santa Coloma, que tindrà un nou paviment. S’hi destinaran 1,2 milions d’euros i l’objectiu es que estigui enllestit durant els propers cinc mesos.

La reurbanització inclourà la introducció de bancs, cadires, bàculs, papereres, escocells, pilones i aparcament per a bicicletes, repartits entre l’interior del solar i els carrers perimetrals. Paral·lelament, l’entorn dels nou edifici d’habitatges públics tindrà parterres amb flors i s’instal·laran bàculs d’alineació d’acer galvanitzat amb làmpades tipus LED que il·luminaran les jardineres de formigó i les papereres.

Un projecte enquistat

La transformació de l’espai on estaven ubicades les antigues casernes, que es van abandonar el 2001, només s’ha vist reflectida amb la creació de tres equipaments en dues dècades. Des del 2006, molts veïns han demanat la transformació dels dos solars, però encara queda bona part del terreny per urbanitzar. Segons l’Ajuntament, la inversió de 50 milions d’euros dels darrers dos mandats es veurà reflectida en 505 habitatges públics i la creació d’una futura escola bressol, entre d’altres instal·lacions.