En un context general de recessió, el govern municipal fa gal·la de ser una de les poques ciutats que pot presentar un pressupost que creix. I tot sense apujar impostos de cara a l'any vinent, sense generar dèficit i mantenint el compromís de pagar els proveïdors a 30 dies. En total, els comptes ascendeixen a 2.574 milions d'euros, un 11,1% més del que s'espera tancar el 2013. Les despeses corrents del pressupost freguen els 1.900 milions, dels quals gairebé la meitat són per a polítiques socials, seguretat i benestar. En bona part gràcies a l'estalvi brut, s'aconsegueix destinar 426 milions a inversió, que creix un 22%. A més, el govern hi suma els 100 milions que ha d'aconseguir amb l'operació dels pàrquings del centre i que serviran per construir pisos socials. Tot plegat puja la inversió a més de 520 milions. Un gruix destacat serà per a la urbanització de carrers. El pressupost ha de passar el primer tràmit a la Comissió d'Economia de dimecres vinent. El govern ja ha estès la mà a l'oposició per superar-lo. SÒNIA RECASENS, tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació "Esperem trobar l'actitud positiva per seure a parlar amb un govern que està plenament compromès. Però ja els avanço que posarem per davant els interessos de ciutat per tirar endavant un pressupost potent, contundent, que continua sent motor econòmic de país i que està al servei de les persones". L'executiu admet que fins ara només hi ha hagut contactes insipients que no han entrat en el fons del pressupost. En tot cas, trobi suports o no, Recasens descarta tornar a prorrogar els comptes i deixa la porta oberta, per tant, a aprovar-los per via d'una qüestió de confiança.

Les inversions creixeran un 22,1% fins els 426,3 milions d’euros, xifra que el consistori preveu ampliar fins als 527,8 perquè hi inclou els 101,5 milions d’euros provinents de la nova gestió dels aparcaments municipals. Els diners que resultin d’aquesta operació, que es vol que estigui tancada el primer trimestre de 2014, es destinaran a habitatge. Recasens ha definit els comptes com a expansius: “En l’equador del mandat presentem un pressupost de creixement fruit del rigor i la solvència. Un pressupost que creix sense fer dèficit, sense apujar impostos i que continua amb els objectius de pagament a 30 dies”.

El capítol que més inversions s’emportarà és l’espai públic, amb un 39% del pressupost. En segon lloc hi ha els equipaments, capítol al qual es destinaran 145,5 milions d’euros. Dins d’aquest capítol, la partida més important serà per a educació, amb 27,9 milions d’euros d’inversió.

Pel que fa a la despesa prevista, Recasens ha volgut posar l’accent en l’increment “per tercer any consecutiu” de la partida destinada a la protecció i promoció social, que suposarà gairebé la meitat de la despesa corrent, amb 903,1 milions d’euros. L’augment, que és de poc més del 7%, és degut, segons ha explicat Recasens, a les millores de gestió en la contractació del servei d’atenció domiciliària, que han suposat poder arribar a prestar un volum superior de serveis a un cost menor.

Un cop presentada la proposta del pressupost per al 2014, el govern obre ara el procés de negociació. Un primer contacte es produirà aquest divendres a la tarda. Dimecres vinent, en la Comissió d’Economia, el govern comprovarà si compta o no amb l’aval d’algun dels partits per poder aprovar els comptes. Tot i així, l’alcalde ja ha manifestat amb anterioritat -i així ho ha confirmat Recasens- que no es contempla un escenari de pressupostos prorrogats i que no es descarta arribar a la via de la moció de confiança.