En un article publicat al seu blog, Martí considera que, tot i que no es pot posar en dubte la tradició catòlica d’una festa que se celebra a l’entorn del dia de la patrona, “resulta anacrònica la litúrgia institucional organitzada al voltant de la missa que segueix mostrant una actitud servil de les autoritats civils vers el poder eclesiàstic”. Segons Martí, “la separació entre Església i Estat exigeix a escala municipal actualitzar gestos i rituals”. Per tot plegat, Martí conclou que no anirà a la missa i convida a “revisar uns protocols que no han evolucionat”. “Un estat laic, respectuós amb totes les creences, ha de separar l’esfera publica de la religió”. És la primera vegada en la història de la democràcia que el màxim representant del PSC a l’Ajuntament no assisteix a la missa.

Els regidors d’ICV-EUiA tampoc no aniran a la missa de la Mercè

Martí no serà l’única absent a la missa. Un any més tampoc no hi assistiran els regidors del Grup Municipal d’ICV-EUiA. En un comunicat, el president de la coalició, Ricard Gomà, ha dit que “cal defensar la laïcitat de les institucions i donar per superades tradicions que han quedat obsoletes, com ho és l’assistència de la màxima representació de la corporació municipal a escoltar missa el dia de la Mercè”. En la línia del que ha expressat Martí, el líder ecosocialista afegeix que des de la formació que dirigeix: “Rebutgem el fet que la màxima institució que representa la pluralitat dels barcelonins i barcelonines participi d’una litúrgia religiosa”.

Pel que fa a UpB, el líder de la coalició independentista, Jordi Portabella, assistirà a la missa; en canvi, no ho farà el portaveu, Joan Laporta, per motius d’agenda.