El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha presentat el pressupost municipal del 2019, que puja a 2.816,4 M €, un 2,8 % més que el de 2018. Arribar a aquesta xifra, però, depèn segons Pisarello, que s’aprovin també els comptes de l’Estat i la Generalitat. De fet, el projecte de pressupost incorpora 140 M € que si no hi ha acord a les altres administracions no arribaran.

Per això, el primer tinent d’alcalde insisteix en “un acord a tres bandes” per aprovar tots els comptes, com ja va reclamar l’alcaldessa, Ada Colau. Segons Pisarello, si els Pressupostos Generals de l’Estat tiren endavant, Barcelona rebrà 100 M € extres i la Generalitat en rebrà 2.200. D’aquesta quantitat, el govern municipal espera rebre els 40 M € que l’executiu català deu a les escoles bressol.

Pisarello ha assegurat que els diners que rebria la Generalitat els podria destinar a despeses que ara assumeix l’Ajuntament i, alhora, el consistori tindria més diners per a polítiques de seguretat o per congelar les tarifes del transport públic. “No veiem una altra possibilitat, la ciutadania necessita aquests pressupostos a tres bandes”, ha afirmat.

Contactes amb PDeCAT, ERC i PSC

Aquest dijous, el primer tinent d’alcalde ha iniciat contactes amb el PDeCAT, ERC i el PSC a l’Ajuntament. Són els partits que van donar suport a la moció de censura contra Mariano Rajoy i amb qui Pisarello confia tancar un pacte pressupostari. “El camí pot ser llarg, però no llançarem la tovallola”, ha dit.

També ha explicat que ha mantingut contactes també amb consellers del govern i que els comuns parlen a Madrid amb l’executiu de Pedro Sánchez. El primer tinent d’alcalde ha avisat que no aprovar els tres comptes suposarà haver-los de prorrogar i que això “comporta dificultats” perquè “limita l’increment d’inversions”.

L’oposició recela d’un acord a tres bandes

En una piulada a Twitter, Sònia Recasens (PDeCAT) avisa que “Barcelona no és moneda de canvi” i assegura que van plantejar prioritats a l’alcaldessa fa una setmana i que no hi ha hagut cap resposta. Des d’ERC, Jordi Coronas ha dit en un comunicat que si el govern condiciona el pressupost municipal al de l’Estat, “cal que Madrid faci un gest per la llibertat dels presos polítics”.

Montserrat Ballarín (PSC), que s’ha reunit amb Pisarello, ha criticat que només se’ls ha donat “un Power Point sense xifres concretes”, i ha assegurat que el PSC no entrarà en “aquesta carambola a tres bandes” per aprovar els comptes a l’Ajuntament, la Generalitat i l’Estat.

Des de la CUP, Eulàlia Reguant ha defensat que el pressupost de Barcelona ha de respondre a les necessitats dels veïns de la ciutat i no a l’estabilitat de Pedro Sánchez o a un suport dels comuns a ERC. El regidor Gerard Ardanuy (Demòcrates) ha dit que usar els comptes com a moneda de canvi és “una falta de respecte envers Barcelona”.