Les entitats que van recollir signatures per les preguntes de la multiconsulta i el govern municipal pressionen els partits perquè avalin aquesta votació. El debat tornarà al ple d’aquest divendres per acceptar o no el recurs de reposició que s’ha presentat per esmenar el resultat de l’abril, en què es va tombar la multiconsulta. Diversos informes conclouen que alguns grups que hi van votar en contra no van aportar motius jurídics i que, per tant, no són vàlids segons el reglament de Participació.

La pressió es dirigeix, especialment, cap al PDeCAT i el PSC, que no tenen encara el vot decidit. “Confiem sincerament que canviïn el vot”, ha dit la presidenta de la FAVB, Ana Menéndez, que ha afegit: “és el moment de validar com un acte legal el que la ciutadania ha presentat”. Des d’Aigua és Vida, Míriam Planas ha demanat a aquests dos partits “que es posin al costat de la democràcia i no al costat de PP i Cs”.

El PDeCAT no se sent pressionat

El portaveu del PDeCAT, Jaume Ciurana, ha dit que el grup no té encara decidit el posicionament i que l’estan valorant en base a nous informes que s’han demanat al secretari municipal. “No blanquejarem una manera matussera de fer ni tampoc som els advocats dels interessos de ningú”, ha sentenciat Ciurana, que ha replicat a la pressió de les entitats: “tenim gent a la presó i a l’exili per defensar la democràcia”.

La regidora de Participació, Gala Pin, ha assegurat que els informes del secretari avalen que la pregunta de l’aigua és competència municipal i que la votació del ple s’ajusta a la legalitat. Per això, dirigeix també la pressió a PDeCAT i PSC, de qui n’espera que canviïn el vot respecte al ple d’abril. “Confiem que donin llum verda no només a les preguntes de la multiconsulta sinó a fiançar un mecanisme de democràcia directa a la ciutat de Barcelona”, ha valorat.

Per ara, BComú té el suport segur d’ERC, la CUP i el regidor Joan Josep Puigcorbé. Les dues iniciatives ciutadanes que van recollir prou signatures per entrar a la multiconsulta són la que vol preguntar sobre la gestió pública de l’aigua i la que vol consultar el canvi de nom de la plaça d’Antonio López pel d’Idrissa Diallo.