S’engega la maquinària per reconèixer els represaliats pel tardofranquisme, és a dir, els darrers anys de la dictadura. L’Ajuntament crearà una comissió que estudiarà cada cas per retre homenatge a totes aquelles persones a qui es van vulnerar drets entre el 1960 i 1978.

La sol·licitud per aconseguir aquest reconeixement la poden presentar els empadronats a Barcelona. Han de lliurar documentació que acrediti que van patir maltractament físic, psíquic, moral o sexual: proves admissibles en dret, informes o certificats mèdics. En cas de mort, els familiars també ho poden sol·licitar.

Segons el consistori, es tracta d’un primer pas i, més endavant, s’estudiarà si se’ls atorga una compensació econòmica. Es calcula que a la ciutat hi podria haver entre 200 i 300 represaliats. El tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, ha explicat que s’ha escollit aquest període perquè està “poc analitzat”, encara hi ha persones vives que ho van patir i, per tant, “la reparació pot ser molt més efectiva”.

Asens ha recordat que el 1960 es va crear el Tribunal d’Ordre Públic, també conegut com a TOP. La missió d’aquest organisme, que va operar durant la fase final del franquisme, va ser jutjar les conductes que, sota la dictadura, eren considerades delictes polítics i un obstacle per garantir l’estabilitat del règim franquista.