Els comptes del 2018 van superar el primer tràmit al novembre en comissió amb l’abstenció no només del PDeCAT i ERC sinó també del PSC –expulsat del govern aquella mateixa setmana- i el regidor no adscrit. Passada aquella primera votació, els socialistes van posar com a condició per negociar el pressupost la congelació de tarifes, cosa que no ha passat. Per això, tot fa pensar que Colau no tindrà el suport dels seus exsocis de govern. Les abstencions dels grups independentistes són al que el govern municipal es pot aferrar ara.

L’equip de Colau va voler separar la negociació dels comptes de la campanya electoral del 21-D. Per això, el debat pressupostari s’accelerarà aquest mes després que al desembre tots els grups presentessin ja les seves al·legacions. Si el govern municipal no troba cap suport entre l’oposició, podrà recórrer a la qüestió de confiança per aprovar els comptes, com ja va fer per als del 2017. Es tracta d’un mecanisme legal que permet a governs municipals en minoria aprovar el pressupost sense la majoria del plenari.

El PP denuncia un pacte de col·laboració Colau-Trias

El líder municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha descartat el suport del seu grup al pressupost del 2018 perquè assegura que els populars estan “als antípodes ideològics d’Ada Colau”. Fernández Díaz ha criticat l’abstenció del PDeCAT en l’aprovació inicial dels comptes i ho ha fet servir d’exemple per al “pacte de col·laboració” que creu que hi ha entre els grups independentistes i l’alcaldessa.