El consistori posa fil a l’agulla per elaborar dos nous plans especials d’establiments a l’avinguda del Paral·lel i al carrer Gran de Sant Andreu. El govern municipal vol garantir l’equilibri d’usos, evitar la gentrificació i preservar el comerç local. Mentre es redacten les dues noves normatives, l’equip municipal ha decidit suspendre, com a màxim durant un any, les noves llicències a establiments. Al Paral·lel afecta els locals vinculats a l’oci, l’alimentació i el turisme i a Gran de Sant Andreu a restaurants, pastisseries, gelateries i supermercats.

La regidora de Sants-MontjuÏc, Laura Pérez, ha destacat que la reforma de l’avinguda del Paral·lel persegueix revertir la reforma “faraònica” i pensada per al turisme, que es va tirar endavant sense comptar amb els interessos veïnals —el districte obrirà un debat amb entitats i associacions de veïns properament. La regidora assegura que el nou pla d’usos al Paral·lel vol recuperar la connexió entre els tres barris que conflueixen en aquest punt, el Raval, Sant Antoni i Poble-sec, fent èmfasi en l’àmbit més cultural i la memòria històrica, com la recuperació del Teatre Arnau, que ja està en marxa.

Al carrer Gran de Sant Andreu el nou pla d’usos pretén protegir, bàsicament, el comerç de proximitat que caracteritza el barri. Segons ha anunciat l’Ajuntament, el març s’iniciarà una reforma urbanística, entre la rambla de Fabra i Puig i el carrer de Joan Torras, que vol convertir el carrer en una via pacificada amb més espai per al vianant.

paral·lel

Veïns i comerciants, esperançats amb la reforma

Les entitats de veïns i comerciants dels barris es mostren esperançats amb el nou pla d’usos que prepara l’Ajuntament i veuen amb bons ulls poder formar part de la taula de diàleg a l’hora de pensar en el futur del barri. El president de l’Eix Comercial de Sant Andreu, Pròsper Puig, creu que el més important és poder mantenir el comerç de proximitat que hi ha al carrer Gran de Sant Andreu. Tot i això espera que la reforma no comporti un procés de gentrificació, és a dir, un increment del preu dels lloguers que pugui fer perillar la continuïtat d’alguns comerços.

Al Paral·lel, el president de Sant Antoni Comerç, Vicenç Gasca, apunta que cal buscar el punt d’equilibri entre locals d’oci i equipaments culturals i recalca que no es pot “caure en la temptació” que hi hagi un “monocultiu de bars, bars i bars” com es produeix en carrers propers a l’avinguda del Paral·lel.