Si l’any 2016 l’Ajuntament va aconseguir de la banca tradicional un 92 % dels diners necessaris per fer inversions, aquest 2017 les entitats financeres habituals només han aportat un 22 % del capital. Això ha estat conseqüència de la diversificació del finançament municipal, ja que l’executiu d’Ada Colau ha donat pes a la banca ètica: enguany ha aportat un 18 % dels diners (el 2016 en va ser un 8 %).

A banda dels bancs, l’Ajuntament també ha inclòs a la balança financera dues fonts més. D’una banda, el Banc Europeu d’Inversions ha aportat 40 milions d’euros per ampliar el parc d’habitatge públic; de l’altra, Barcelona ha emès deute públic de caire social per un valor total de 35 milions d’euros.

Finançament per a projectes socials

Amb els bons socials, Barcelona s’ha convertit en la primera ciutat espanyola i la primera administració catalana a emetre deute públic amb clàusules que l’obligaran a invertir els diners recaptats en projectes d’educació, d’ocupació, de serveis socials o relacionats amb actuacions mediambientals. El venciment dels bons és a 10 anys.

En total, aquest 2017 les arques de l’Ajuntament han rebut 126,1 milions d’euros de finançament nou. Ara bé, la balança fiscal tancarà l’any amb 835,5 milions d’euros d’endeutament; una xifra molt similar a la dels últims anys i que se situa en mínims històrics del consistori.