“És esperpèntic i un malbaratament gastar-se 148.000 euros en un pessebre minimalista de disseny que la majoria de la gent no entén”, sentencia el líder popular. Javier Mulleras, regidor del PP, ha anat més enllà i ha assegurat que aquest pessebre només serveix per banalitzar i buidar Barcelona de les seves tradicions. El popular afirma que l’Ajuntament de mica en mica està convertint el Nadal “en la festa del solstici d’hivern”.

Alberto Fernández Díaz ha demanat a Colau “que no intenti desnaturalitzar la tradició i que deixi de reinterpretar el Nadal com ja ha fet a la plaça de Catalunya convertint un mercat de Nadal en una “fira antisistema”.

El pessebre de la plaça de Sant Jaume ha estat dissenyat enguany per Jordi Darder. L’escenari té 25 figures tradicionals fetes amb planxes de metacrilat. Les figures estan elevades i això permet als visitants veure el muntatge des de diferents punts de vista. És una instal·lació minimalista formada per peces d’un pessebre tradicional. De dia les figures ressalten contra les façanes de la plaça amb color i de nit es veuen amb llum.