L’activitat als tribunals començarà d’aquí a pocs dies, dijous 4 de gener, quan Oriol Junqueras declararà al Tribunal Suprem. La Sala Penal haurà de resoldre el recurs presentat pel vicepresident destituït pel 155 contra el seu ingrés en presó preventiva. Si el candidat d’Esquerra Republicana surt en llibertat condicional, s’obrirà un marc completament diferent per als partits independentistes a l’hora d’investir un president.

Totes les mirades es tornaran a centrar en el Suprem una setmana més tard, l’11 de gener. Jordi Sánchez, Jordi Cuixart i Joaquim Forn estan citats a declarar tal com van sol·licitar després que el magistrat Pablo Llarena decidís mantenir-los a presó el 4 de desembre.

Als quatre empresonats s’hi han de sumar Artur Mas, Marta Rovira, Anna Gabriel, Mireia Boya, Marta Pascal i Neus Lloveras, a qui el Suprem ha afegit a la causa pel procés. En els pròxims dies, Llarena els citarà a declarar tot i que, previsiblement, primer ho farà amb Joan Maria Jové i Josep Lluís Trapero.

Durant aquests dies, les formacions polítiques amb representació parlamentària després del 21-D hauran de constituir el nou Parlament de Catalunya. Mariano Rajoy va fixar el 17 de gener com a data límit per formar la cambra catalana, sis dies abans del màxim marcat per la llei. En els 10 dies hàbils següents, és a dir, fins al 31 de gener, s’haurà de fer el debat d’investidura. Si amb la primera votació no es reuneixen prou suports per fer majoria, el 2 de febrer se celebraria un segon debat, que culminaria amb una altra votació en què la majoria simple de la cambra és suficient. Si aleshores tampoc no es pot investir un president, en els dos mesos següents es convocarien eleccions que serien, previsiblement, a principis de juny.