El gruix més important d’actuacions que es faran sota el paraigua del Pla de barris seran a la llera barcelonina del riu Besòs. De fet, els barris de l’est de la ciutat acumulen 259 actuacions de les 354 que hi ha previstes per a aquest 2018. Una de les més destacades serà al Besòs i el Maresme, on es transformarà l’antic cinema Pere IV en un edifici per a entitats.

Al Bon Pastor es farà una intervenció integral al polígon industrial per dinamitzar-ne les naus buides, tot acompanyant-la de programes d’ocupació per inserir en el mercat laboral. I a la Trinitat Vella es rentarà la cara al camí de ronda: s’hi posaran zones d’esport a l’aire lliure, se’n renovarà el paviment i s’hi farà un itinerari d’art urbà.

Actuacions transversals

A banda de les accions concretes que es faran a cada territori, també n’hi haurà de transversals a tots els barris per igual. En aquest sentit, el govern d’Ada Colau se centrarà en un dels eixos de la seva acció: l’habitatge. Per això, el Pla de barris destinarà aquest 2018 8,2 M € (que es convertiran en 11,4 M € fins al 2020) en un programa integral de rehabilitació d’habitatges d’alta complexitat.

Segons el gerent municipal, Jordi Martí, un equip de tècnics municipals visitaran, una a una, les finques en pitjor estat dels 16 barris en què incideix el pla. La previsió és poder rehabilitar 200 finques. A banda de l’habitatge, es faran més actuacions transversals d’educació i de reactivació de l’activitat econòmica.

Un terç del pressupost total

Tot i que els 10 plans que formen el Pla de barris global ja estan operatius des de l’any 2017, el gruix important d’inversions es faran aquest 2018. De fet, dels 150 milions d’euros totals que s’invertiran fins al 2020, un terç (50,9 M €) es desemborsaran abans d’aquest desembre.

Ara bé, la regidora de Participació i Districtes, Gala Pin, confia que un cop la Generalitat torni a funcionar, es pugui doblar la xifra: “Esperem que amb el nou govern de la Generalitat es torni a convocar la llei de barris que hi havia en marxa i que ens permetia fer un finançament extra per part de les dues administracions”.