Tot i que encara és incipient, el govern assegura que hi ha una escletxa oberta al diàleg amb Can Vies. Ahir en van rebre els primers indicis a través de mediadors vinculats al barri de Sants i els síndics de Barcelona i Catalunya. Així ho ha explicat l'executiu en una reunió amb els grups municipals als quals NO s'ha detallat el full de ruta. El govern no es tanca a res per facilitar la negociació, que es preveu discreta i llarga, però admet que la tallarà si torna la violència als carrers. JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde "No sóc ni optimista ni pessimista. Nosaltres demanàvem el cessament d'actes violents. El cessament d'actes violents ja ha estat. I, per tant, veurem què dura. No em vull fer cap il·lusió. Estem en aquest moment en una situació d'impàs." I el govern avisa que no farà res fora de la llei. Els arguments no han convençut l'oposició, que demana un full de ruta clar per resoldre el conflicte i acusa l'alcalde d'indefinició. JAUME COLLBONI, president de la Federació de Barcelona del PSC "Nosaltres donarem suport a l'alcalde si fa d'alcalde. I és evident que, en la darrera setmana, Barcelona no ha tingut alcalde." ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Ha actuat de forma irresponsable. Ha cedit al xantatge dels violents, els ha donat ales." RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "La informació que avui ens ha arribat del govern arriba tard. Per tant, nosaltres el que farem serà exigir de manera estable la màxima transparència al govern." JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "Creiem que fa falta un full de ruta clar i entenedor de què pensa fer el govern de la ciutat." On sí que hi ha hagut acord és a convocar un ple extrordinari sobre Can Vies. Es farà abans que acabi el mes amb la incògnita de si el diàleg haurà donat ja els primers fruits.

A més, l’Ajuntament ha concretat que hi haurà un plenari extraordinari aquest mes, previst per al 27 de juny, per tractar sobre el conflicte que ha generat el desallotjament de Can Vies, i una junta local de seguretat aquesta setmana.

Una negociació que es preveu llarga

El diàleg es troba en “una fase molt inicial”, ha explicat Forn, que ha repetit que només es dialogarà si s’abandona “qualsevol actitud violenta”. Segons el primer tinent d’alcalde s’està treballant per tirar endavant una taula de negociació formada per “diferents mediadors” coneixedors del barri, així com amb gent “d’institucions com la Sindicatura de Barcelona o la Sindicatura de Greuges.” Un inici de diàleg que ha començat gràcies a la tasca de la FAVB i del Centre Social de Sants, ha dit Forn.

Pel que fa al futur de l’edifici, Forn no ha volgut concretar cap proposta ja que ha afirmat que ara toca negociar sense excloure cap projecte i ha informat que l’etapa que comença es farà amb molta discreció.

La crítica de l’oposició

El president de la Federació del PSC de Barcelona, Jaume Collboni, ha criticat que Trias “segueixi instal·lat en la indefinició i sense mostrar cap sortida al conflicte”; a més, ha avisat que el PSC donarà “suport a l’alcalde, si fa d’alcalde” ja que, segons Collboni, “la darrera setmana, Barcelona no ha tingut alcalde” sinó “un seguit de decisions errònies, contradictòries”. Ara bé, Collboni no ha volgut concretar les propostes del partit.

Pel que fa a ICV-EUiA, Ricard Gomà ha demanat “màxima transparència del govern amb relació als grups municipals”i ha expressat el rebuig cap a la violència “policial i la violència urbana, així com als abusos policials com són el procés d’identificació massiva que va tenir lloc dissabte a la nit”.

En una línia similar ha parlat el líder d’ERC, Jordi Portabella, que ha demanat un “full de ruta clar i comprensible” sobre que farà l’Ajuntament per resoldre el conflicte ja que, segons Portabella, “no pot ser que tinguem la sensació que cada setmana canvien les condicions de la negociació”.

Alberto Fernández Díaz, president del Grup Municipal del PP, ha demanat la reprovació de l’alcalde per la gestió política del conflicte de Can Vies. Fernández Díaz considera que ha actuat de forma irresponsable perquè “ha cedit al xantatge dels violents, els ha donat ales.”