JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde "Amb tota la clredat i amb tota la contundència: cap tipus, cap tipus de diàleg amb les persones violentes amb les persones que es manifesten violentament a la nostra ciutat. També és l'hora que si hi ha gent a Can Vies que de veritat vol dialogar, que surti i que doni la cara. El temps s'ha esgotat. Els veïns que s'estimen Sants i Barcelona no accepten aquestes actituds violentes i milers de persones volen viure en tranquilitat i gaudint del barri". "Segurament sempre hi ha autocrítica a fer. Quan vostè té els aldarulls que té, és evident que hi ha coses que no funcionen i és evident que no podem estar satisfets de tot el que ha passat, els contenidors cremats, els vehicles cremats... si vostès miren tot el procés, que insisteixo no comença dilluns, fa molts mesos que ha començat. I potser un dels errors que hem fet és no haver explicat des del primer moment tots els contactes, tot el diàleg que hi ha hagut amb aquest grup tots aquests mesos."

Forn ha llançat un missatge contundent vers els okupes de Can Vies, a qui exigeix tornar directament o indirecta a la via del diàleg que van refusar dijous passat. El primer tinent d’alcalde i president de TMB, l’empresa municipal propietària de l’edifici, creu que fins ara “només hem sentit una part de Can Vies, que és la que s’expressa amb la violència” i que amb “amb els violents no hi ha cap tipus de diàleg possible”. Forn demana als activistes de Can Vies que no estiguin d’acord amb aquesta violència “que facin un pas endavant” i s’adrecin a l’Ajuntament “amb la cara destapada i la voluntat de dialogar amb transparència”.

El tinent d’alcalde, de qui depèn també la Guàrdia Urbana, ha agraït a la policia local i també als Mossos d’Esquadra els esforços que estan duent a terme aquests dies. Forn ha assegurat que “els veïns que s’estimen Sants i que s’estimen Barcelona no accepten aquestes actituds violentes” i que l’única manera de fer-hi front és amb la tasca policial.

Pel que fa a l’enderroc de l’edifici de Can Vies, ordenat el mateix dia del desallotjament i aturat aquest divendres, Forn ha explicat que va ser un gest de bona voluntat per donar una última oportunitat al diàleg: “el Centre Social de Sants i la FAVB es van proposar com a mediadors i l’alcalde es va mostrar disposat a aturar l’enderrocament si això servia per reprendre les negociacions”, ha dit. Però, tal com ha subratllat Joaquim Forn, el mateix Centre Social de Sants ha renunciat a mantenir-se a la mesa de diàleg i ara mateix sembla que totes les converses estan del tot trencades.

Risc per a la seguretat de les persones

Joaquim Forn ha advertit als voluntaris que des d’ahir treballen per desenrunar i reconstruir la part enderrocada de Can Vies que “estan arriscant la seva seguretat”. Segons el tinent d’alcalde, els promotors d’aquesta acció en són conscients perquè tenen a les mans dos informes que així ho demostren: un de l’empresa que ha iniciat l’enderroc i un altre dels Bombers de Barcelona, amb qui els tècnics de Can Vies van poder parlar ahir directament.

El tinent d’alcalde ha dit que “fa mesos que dialoguem, en unes condicions duríssimes i de persecució de la persona que volia negociar”, referint-se al regidor districte de Sants-Montjuïc, Jordi Martí. “Hem volgut donar sempre una oportunitat al diàleg, fins a l’últim moment. Això és un error? Nosaltres pensem que no”, diu Forn. El president de TMB ha acceptat fer autocrítica, perquè evidentment la situació a què s’ha arribat no és satisfactòria, però de moment només ha avançat que “potser un dels nostres errors ha estat no explicar des del primer moment tot el diàleg que hi ha hagut amb aquests grups”.