Una comitiva de l’Ajuntament, encapçalada per l’alcaldessa Ada Colau i els seus socis de govern, els regidors del PSC, ha fet la seva ofrena floral al monument de Rafael Casanova amb motiu de la Diada. Hi han participat tots els grups municipals excepte Ciutadans que, de fet, mai hi ha estat present.

Després de l’ofrena, Ada Colau ha tornat a lamentar la situació dels líders independentistes que són en presó preventiva i ha denunciat que hi ha una “judicialització política”. L’alcaldessa també ha aprofitat per enviar un missatge al Govern espanyol en funcions, que presideix Pedro Sánchez, a qui ha demanat responsabilitat perquè arribi a un acord d’investidura i poder evitar unes eleccions “que ningú vol”.

Pla tancat de Laia Bonet, Ada Colau i Laura Pérez en l'ofrena floral de l'Ajuntament de Barcelona al monument de Rafael Casanova l'11 de setembre del 2019 (horitzontal)

La imminent sentència del judici del procés també ha planat sobre la Diada i el president del Grup Municipal d’ERC, Ernest Maragall, ha vaticinat que serà “dura i inacceptable”. En aquest sentit, ha demanat als ciutadans que es mobilitzin i ha reivindicat que Barcelona no ha de ser només “un escenari” del procés independentista, sinó que també n’ha de ser “autora”.

De la seva banda, la portaveu de JxC a l’Ajuntament, Elsa Artadi, s’ha referit a la Diada com al “punt d’inici” d’una nova etapa del moviment independentista. Artadi ha dit que cal superar el “dol” per recuperar la iniciativa.

La regidora de Barcelona pel Canvi i número dos de Manuel Valls, Eva Parera, també hi ha assistit perquè, ha dit, és un acte de l’Ajuntament, però ha deixat clar que el seu grup no serà present ni a la manifestació de la tarda ni tampoc ho ha estat als actes convocats per la Generalitat i el Parlament perquè són actes “partidistes”.

El PP torna a l’ofrena floral després de sis anys d’absència

La presència del líder municipal del PP, Josep Bou, ha aixecat especial atenció perquè els populars no participaven en l’ofrena floral des del 2012. Després d’acompanyar a la comitiva de l’Ajuntament, Josep Bou ha fet la seva ofrena a títol personal tot i que després ha deixat clar que ell hi ha assistit també com a representant del PP: “Jo, avui aquí, soc el PP i ara aniré a un acte que faran els populars. No hi ha divisió”, ha volgut deixar clar. Bou ha afirmat que tant el PP com Cs hi han de ser perquè, segons ell, Rafael Casanova era un símbol de l’espanyolisme.